Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför svek väljarna M i valet

Artikel 94 av 94
Valet 2018
Visa alla artiklar

De interna stridigheterna anses ha haft stor påverkan på Moderaterna svaga valresultat i Jönköpings kommun. Enligt en rapport tror 99 procent av medlemmarna att bråken var en bidragande faktor. – Det är konstigt att det inte var 100 procent, säger kommunalrådet Peter Jutterström.

Moderaterna gjorde ett dåligt resultat både i riksdagsvalet och i kommunvalet, där tappet var 4,3 procent jämfört med 2014.

Den senaste mandatperiodens turbulens anses nu i efterhand ha varit en starkt bidragande orsak.

– Det fanns de som siade om att vi skulle göra ett ännu sämre resultat. Det var tur att den nuvarande ledningen klev på ett år före valet eftersom det var riktigt, riktigt illa. Jag förstår att väljarna inte vill lägga sin röst på ett parti där det var fullt kaos, men som tur är fick vi mer arbetsro det sista året före valet, säger Peter Jutterström.

Saknar kommunprogram

I partiets utvärdering framkommer att 99 procent av de tillfrågade, som är personer i föreningar underställda Jönköpings Moderata Kommunkrets, att interna stridigheter och bråk som kommit ut har haft en direkt påverkan på valresultatet.

– Det är konstigt att det inte var 100 procent, jag är helt övertygad om att det spelar in, säger Jutterström.

En annan faktor som framkommer i rapporten är att partiet saknar ett tydligt kommunprogram med spetsfrågor och att detta inte kommunicerats tydligt till väljarna.

– Det vill jag inte påstå. Vi har ett jättetydligt kommunprogram men har varit otydliga med att kommunicera det. Vi hade en väldigt genomarbetad valplattform som över 100 personer hade arbetat med, men bilden utåt var att vi bara bråkade, säger Peter Jutterström.

”Ska inte ta hundhuvudet”

Att byta ut den nuvarande ledningen finns inte på kartan, enligt kommunalrådet.

– Det är ett jättekonstigt resonemang. Det är inte rimligt att vi ska ta hundhuvudet för andras misslyckanden, säger han.

Vad har ni dragit för lärdomar inom partiet?

– Det finns massa olika saker. För det första är vi ganska noggranna med vilka vi väljer på olika positioner. De ska gärna ha visat sig för partiet. Gruppledaren intervjuar varje kotte i fullmäktigegruppen och jag har möten och olika workshops med nämndsbesättningarna. Vi har fokus på det politiska innehållet och inte på att bråka internt, och det har lugnat ner sig betänkligt.

Hur vill du beskriva stämningen i dag?

– Det är klart att det fortfarande finns lite av en baksmälla, det tar tid att reparera sådana här skador. Men jag tror att inställningen hos de flesta är att göra något åt det. Vi måste ändå kunna representera partiet på ett bra sätt.