Herman Nikolic, ansvarig utgivare och redaktionell chef i Hall Media, menar att journalistiken på Jnytt har ett värde för Jönköping som lokalsamhälle.

– Jnytts redaktion är kanske inte Sveriges största men den har en enormt stor publik lokalt. Det vittnar om kraften i innehållet. Med sitt folkliga tilltal och fokus på de allra viktigaste nyheterna fyller Jnytt en viktig funktion i lokalsamhället. Du kan lita på att det du läser på Jnytt är sant och faktabaserat. Den trovärdigheten tror jag många är beredda att betala för.

Räcker inte till

Hittills har pengarna som Jnytt fått in på annonser fått finansiera journalistiken, men Herman Nikolic ser att det inte kommer att räcka till i framtiden.

– När vi blickar framåt ser vi att de flesta nyhetsredaktioner måste finansieras av både läsarintäkter och annonsintäkter för att kunna upprätthålla kvaliteten över tid. Det beror mångt och mycket på att annonsmarknaden förändrats med de globala jättarnas intåg.

Herman Nikolic berättar att Jnytt i alla år har haft en stor och trogen publik. Med den nya prenumerationsmodellen kommer Jnytts läsare att kunna ta del av allt innehåll på sajten och i appen för 99 kronor i månaden. Starterbjudandet ligger på 90 kronor för 90 dagar.

– Ser vi det ur den lokala nyhetskonsumentens perspektiv är det naturligtvis inte så att man hurrar när något man haft gratis börjar kosta pengar. Samtidigt tror jag att många inser att det finns ett värde i det jobb som Jnytts reportrar gör för lokalsamhälle varje dag – året om. Just i Jönköping blir den digitala premiumprenumerationen extra förmånlig då man kan läsa allt innehåll från de två innehållsmässigt konkurrerande redaktionerna JP och Jnytt. Det innebär även att JP-prenumeranterna kan läsa Jnytts betalinnehåll.

Tiderna förändras

Att Jnytt nu inför en betalmodell kommer att bli en förändring för både för läsarna och för de reportrar som arbetar på Jnytt. Men den övergången hoppas nyhetschefen Donald Sandström ska bli så mjuk som möjligt.

– Tittar man lite i tidningsvärlden så ser man att de flesta tidningar infört premium. Tiderna förändras och när annonsintäkterna inte längre räcker till så har såväl de stora drakarna som de mindre insett att något annat måste till. Det tror jag att läsarna också förstår. Jnytt har varit gratis ända sedan den infördes vilket har varit uppskattat, men nu är det dags att ta nästa steg.

Vad kan man då förvänta sig av Jnytt framöver?

– Allt kommer givetvis inte att vara låst. Vi kommer även fortsättningsvis att ha en del artiklar öppna. De som väljer att betala kommer också att märka att de, förutom allt innehåll på samtliga sajter, även får erbjudanden, livesändningar och mycket annat.

Fotnot: Jnytt valde från början att ha ett öppet kommentatorsfält, precis som vi i de allra flesta fall brukar ha på artiklarna. Tyvärr tvingades vi stänga det när tonen och språket blev för grovt.

Relaterat till artikeln