Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är en blind fläck i regeringens krisstöd

Enskilda firmor är en blind fläck i regeringens krisstöd. Trots att regeringen pumpar ut åtskilliga miljarder i krisstöd till näringslivet når en försvinnande liten andel Sveriges närmare 400 000 enskilda näringsidkare. Aktiebolagen, som ofta är mycket större, fick del av krispengar redan i mars.

Det var bra. Men alla de småföretagare som driver enskilda firmor har däremot knappt sett röken av några pengar, ett halvår senare. Det är djupt orättvist.

Företagarna har upprepade gånger pekat på hur orimligt enskilda näringsidkare behandlas i coronakrisen. Vilken företagsform man väljer ska inte avgöra om en företagare får stöd eller inte. Om inte systemet förändras är de stödåtgärder som införts särbehandlande. De minsta företagen blir utan hjälp och tar den största smällen i krisen.

Under våren har vi pratat med många medlemmar som känner sig utsatta. Det är samma tråkiga visa. Ofta har personen varit företagare väldigt länge och tvingas nu att lägga ner sitt företag. Anledningen är att man har valt företagsformen enskild firma och med de trubbiga reglerna för till exempel A-kassan tvingar företagaren att lägga ner hela verksamheten inställt för att försöka övervintra.

Därför måste regeringen snarast låta även enskilda firmor använda systemet för korttidspermittering. För att det ska bli rättvist borde de låta detta gälla retroaktivt. Företagare bör även få möjlighet till A-kassa på deltid. I dag måste man lägga sin firma helt vilande för att kunna få A-kassa. Det är ett slöseri med företagsamhet.

Lika väl som aktiebolagen kommer Sveriges alla enskilda näringsidkare behövas i omstarten av Sverige efter coronakrisen. Därför måste detta förändras nu.

Ingemar Eriksson, ordförande Företagarna Mullsjö

Christer Widahl, ordförande Företagarna Habo

Drazen Crnoja, ordförande Företagarna Jönköping

Ulf Lorentzon, ordförande Företagarna Gnosjöregionen

Tom Aldenfors, Företagarna Höglandet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel