Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redo för äventyr på paradisön

Jönköpingsbon Patrik Widell och Fanny Ahlfors står redo inför ett stort äventyr. I början av december ska de tävla i swimrun på Bali – en tävling som dessutom har ett gott syfte. – Det är en självklarhet att vara med och stödja detta projekt, säger Patrik.

Den växande sporten swimrun, där löpning varvas med simning, har vuxit snabbt de senaste åren och i somras arrangerades den första upplagan av Jönköping Swimrun. En av deltagarna då var Patrik Widell, som nu gör en ordentlig satsning på sporten tillsammans med Fanny Ahlfors från Stockholm.

De började tävla ihop så sent som i maj och har sedan dess bland annat deltagit i Koster Swimrun och Rockman Swimrun i Pyrenéerna. I början av december väntar det största äventyret hittills i den unga karriären.

Patrik och Fanny är nämligen ett av 15 lag som ska vara med i välgörenhetsloppet Bali Hope SwimRun på den populära semesterön.

I loppet står ett aktuellt problem i fokus – nämligen den nedskräpning som sker både på Bali och i övriga världen. I samband med loppet görs en insamling där överskottet går till att bygga en plaståtervinningsfabrik och ett miljömedvetenhetsprogram för barn och ungdomar på Bali.

"Fastnade för sporten direkt"

– Vi fastnade för sporten direkt och vi har fått se hur mycket plats som hamnar i våra hav och förstör. När vi kör swimrun och inte är på de normala turistområdena ser man sådant som man inte lägger märke till annars. Därför är det en självklarhet att vara med och stödja detta projekt. Det är svårt att ta hand om allt som samlas in och vi ska hjälpa till och samla ihop pengar till en anläggning, säger Patrik Widell.

– Det är ett väldigt bra syfte att åka dit och göra skillnad och att man uppmärksammar det här problemet. Ju mer vi har sett desto mer plast har vi sett överallt. Det är positivt att fler bryr sig och att fler företag har fått upp ögonen för det, tillägger Fanny Ahlfors.

Loppet avgörs fredag 7 december, och Fanny och Patrik kommer att vara på Bali mellan 1 och 10 december.

Det viktigaste i den här tävlingen är inte placeringen i sig, understryker duon.

– Vi kommer att tävla mot världsatleter, medan vi är väldigt mycket nybörjare. Vad som helst kan hända i ett swimrunlopp, men vi åker inte dit för att vinna. Mår man bra och presterar bra brukar det leda till en bra placering, säger Fanny.

Udda namnval

Kunskapen om terrängen på Bali och hur tävlingsbanan är utformad är begränsad.

– Vi vet inte jättemycket. Det är ganska platt där vi ska vara men väldigt fint. Vi gillar att springa och tycker om lera och svåra vatten. När vi tävlade i Kroatien kände vi att det här passar oss. Det här passar oss. säger Fanny.

Samtidigt pågår planeringen och förberedelserna inför 2019 års säsong.

– Det finns otroligt mycket lopp. Vi kan inte tävla varenda helg utan det gäller att välja ut de lopp som är roliga och äventyrliga. Det gäller att planera och hitta en bra mix, säger Fanny.

– Långsiktigt tror vi att vi kan utvecklas ganska mycket, vi är båda nya inom simningen och Patrik har inte sprungit jättemycket. Får vi vara skadefria och kan utveckla sim- och löptekniken kan vi prestera. Vi känner att vi har ett teamwork som fungerar.

Tävlingsparet kallar sig Team Lost, ett något udda namnval kan tyckas. Men det har sin förklaring.

– Vi gick vilse i bergen när vi var på Lost Villa i Kroatien. Vi skrev lost på sociala medier, och efter det var det ganska självklart att heta så. Där är det, säger Fanny innan hon och Patrik återgår till träningspasset.

Det gäller att komma så väl förberedd som möjligt till det stundande äventyret.

Läs mer på Team Losts webbplats.

TV. Se film om Bali Hope SwimRun.