Förra året firade Torpa Parkloppis fem år och loppisen i Idas park lockade över 120 utställare och många tusen besökare.

De år som loppisen får ett överskott i kassan skänker föreningen det till ett projekt, organisation eller annan konstellation som arbetar för ett hållbart samhälle. I år gick överskottet, 5 000 kronor, till företaget Circular Centre som genom att skapa nytt liv av restprodukter skapar arbetstillfälle för utrikesfödda kvinnor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Torpa Parkloppis har beslutat att skänka årets överskott till Circular Centre, som ju i praktiken lever de värden som är själva kärnan i Torpa Parkloppis, det vill säga hållbarhet. Att de dessutom har sina lokaler på Torpa gör dem till en klockren mottagare. Och vi tycker oss se en cirkel som har slutits, säger Maria Lillieström, representant för Torpa Parkloppis.

Grundaren av Circular Centre, Mariana Morosanu, som också var med och startade Torpa Parkloppis, började sitt engagemang i integrationsfrågor med den stora flyktingströmmen 2015.

Torpa parkloppis nämner hennes initiativ Integrera mera till skapandet av Jobbmässan för nyanlända, Time for interaction och Business for inclusion.

”Innebär otroligt mycket för oss”

Initiativet Circular Centre gör inga vinstuttag utan all vinst återinvesteras i verksamheten för att skapa fler arbetstillfällen.

– Vi som står bakom Circular Centre arbetar ideellt med företaget vilket gör att vi försöker bygga vår vardag runt att bli tillgängliga för våra anställda och deltagare, men även olika samarbetspartners, vilket ibland är ett pussel som är svårt att lägga. Vissa dagar går vardagen ihop, medan vissa är det lite svårare, säger Mariana Morosanu och fortsätter:

– Att få ekonomiskt stöd, oavsett storlek, innebär otroligt mycket för oss dels som en bekräftelse på att det vi gör är viktigt och uppskattat, dels för att vi på sikt ska kunna anställa ännu fler personer som idag saknar ett arbete. Vi är därför otroligt rörda och stolta över att Torpa parkloppis vill ge just oss årets överskott.

Andra lördagen i september

Torpa Parkloppis har under de fem åren man hållit på vuxit ut till ett mycket populärt inslag på söder i Jönköping. Platserna brukar också ta slut väldigt fort.

– Vi kör som vanligt, andra lördagen i september, säger Maria Lillieström. I år blir det den 12 september. Platserna kan man börja att boka i augusti.