Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fick miljöpris av Lions

Lions miljö-kommitté ifrån Stockholm tilldelade Urbergsgruppen Grenna Lions miljöpris. Priset överlämnades i Motala hamn onsdagen den 29 maj.

I onsdags överlämnade Lions 30 000 kronor till Urbergsgruppen Grenna Norra Kärr. Urbergsgruppen Gränna har fokus på att stoppa gruvan i Norra Kärr och att säga ja till Vätterns framtid, som man menar är barnens framtid.

Urbergsgruppen menar att ett av de värsta hoten mot Vättern är det planerade dagbrottet i Norra Kärr med tillhörande industriområde för utvinning av sällsynta jordartsmetaller strax norr om Gränna och väldigt nära Vätterns branta strandlinje. Enligt gruvbolagets egna beräkningar ska industriområdet täcka en tio kvadratkilometer stor yta; ett område där det i dag finns hundratals fastigheter och företag.

”Vore katastrof”

– Eftersom denna typ av brytning genererar stora mängder avfall (man tar bara tillvara cirka en procent av berggrunden – resten blir avfall som innehåller radioaktiva substanser, tungmetaller, kemikalier med mera) planeras stora avfallsdammar på 120 meters höjd över sjön. Ett dammbrott vore en katastrof för Vätterns vatten och för alla vattendrag som ligger i närheten. Det är vår övertygelse att det nu är hög tid att på ett effektivt sätt skydda detta oerhört värdefulla dricksvatten, som är den fundamentala förutsättningen för allt liv, säger Urbergsgruppen till Jnytt.

Guidar politiker

Urbergsgruppen Grenna Rädda Vättern arbetar för att förvärva och förmedla, vetenskapligt underbyggd information om vad en eventuell REE gruva kan få för konsekvenser för Vätterns vatten. De samarbetar med opartiska forskare, experter och miljöjuristen Gunilla Högberg Björck för att kunna dela vidare relevant och korrekt information.

– Vi guidar politiker och media på platsen för dagbrottet med industriområde samt besöker berörda fastighetsägare och låter dem träffa beslutsfattare och media. Vi anordnar informationsmöten och arbetar aktivt med påverkansarbete av olika organisationer. Urbergsgruppen samarbetar även med ett flertal organisationer vid våra egna eller andras arrangemang. Yttranden och överklaganden är en viktig del av vårt arbete och yttersta målsättningen är att få till en förändring av minerallagen och ett effektivare skydd för våra dricksvattentäkter, förklarar gruppen.

Urbergsgruppen Grenna har skrivit manus och producerat ett flertal informationsfilmer om Norra Kärr och Vättern. Den senaste filmen producerades på beställning av Naturskyddsföreningen.

Vacker sjö

Vättern beskrivs som en av Sveriges vackraste och värdefullaste sjöar, fylld av kristallklart kallt vatten. Vättern tros bli Sveriges viktigaste dricksvattentäkt i klimatförändringens spår då den är så djup och håller längre temperaturer än många andra dricksvattentäkter. Vättern förser i dag elva kommuner med dricksvatten och ytterligare fem kommuner står redo att ansluta sig till Vätterns vatten.

– Vättern som dricksvattentäkt hotas av olika verksamheter, som alla kan försämra vattnets kvalitet. Vätterns vatten måste försvaras mot gruvor och föroreningar. Vätterns vatten måste bevaras för människor, biologisk mångfald och natur. Vätterns vatten är allas ansvar att skydda för kommande generationer och ur ett globalt perspektiv, säger Urbergsgruppen.

Urbergsgruppen Grenna är en ideell förening, partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen ska verka för naturens och lokalbefolkningens rätt att behålla och skydda sina långsiktiga livsförutsättningar (mark, vatten, natur och kultur) nu och för framtiden.