Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renoveringen av Lyckås prisades

2017 års stadsbyggnadspris gick i år till projektet med Lyckås herrgård. Anne Håkanssons måleri AB fick ta emot priset. – Det känns fantastiskt, utbrast en sprudlande glad Anne Håkansson Karlsås från företaget.

Under torsdagen meddelades det att Lyckås herrgård AB fick stadsbyggnadspriset för året som varit. De fick även diplom i klassen God byggnadsvård, ett pris som går till någon som exempelvis ägnat sig åt varsam ombyggnad eller vård/restaurering av en äldre byggnad.

Lyckås herrgård ligger mellan Skärstad och Kaxholmen. Här har det utförts en interiör restaurering efter en brand som varit på 1950-talet och som orsakat vattenskador.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet, sa Gunnar Lindbladh, som tog emot priset.

Anne Håkansson Karlsås berättar att hon gått i sin pappas fotspår och att herrgården varit som ett skötebarn för henne.

– Vi är mellan tre och sex personer från företaget som jobbat med detta och arbetet är gjort i tre etapper. Arbetet har tagit tid, men jag känner mig stolt. Dessutom har det varit fantastiskt att se alla övermålade bårder från tiden då huset byggdes, berättar Anne Håkansson Karlsås.

Återskapade 1700-talsmiljö

Övriga nominerade i klassen God byggnadsvård var även Rosenlunds herrgård och Bohus 2, Kanalgatan. På Rosenlunds herrgård har man återskapat 1700-talsmiljön och gjort en anpassning till konferensverksamhet medan träkvarteret Bohus 3 har genomgått ett exteriört underhåll.

Nominerade i klassen God arkitektur var Huskvarna stadshus, Visenten 1 på Kungsgatan, Traktorn 5-18 som är ett radhus på Strandängen, Fursten Norra 3 på Östra Storgatan 168 och Klippan 2 på Klostergatan. Vann klassen gjorde Huskvarna stadshus och priset togs emot av tekniska kontoret med Anders Jörgensson (Demokraterna i Jönköping och ordförande i tekniska nämnden) i spetsen.

Ett hederspris gick även till Fursten Norra 3 där Blue Wall construction AB anlitat Enter arkitektur för sitt arbete med att bland annat bygga en bilhiss i ett litet hus och lyft fram ett kvarter i Jönköping på ett bra sätt.

Utmaning i arbetet

Projekteringen av Huskvarna stadshus började 2011, men arbetet hade pågått i ett antal år tidigare. Enligt arkitekterna hade det varit ett omfattande arbete innan det slutliga förslaget till utformning var färdigt. Placeringen av platsen, där det varit en soptipp med närhet till en å som kan svämma över, uppges ha varit en utmaning.

I klassen God livsmiljö gick priset till Dumme mosse. I klassen var även Västra torgparken nominerad och det var kommunens gatu- och parkavdelning som stod bakom bägge projekten. Efter Anders Jörgenssons uppmaning till alla att besöka Huskvarna stadshus kom uppmaningen från honom att även besöka Dumme mosse.

– 2010 ville utvecklingsgruppen i Hovslätt att Dumme mosse skulle rustas upp och det går ju fort i politiken så 2015 fick vi två miljoner så vi kunde börja, sa Anders Jörgensson skämtsamt och möttes av ett lågt skratt från åhörarna.

I filmen kan ni se juryns motiveringar till samtliga pris.