Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De firar jul – mitt i extremvärmen

Går det att fira jul i juli? Ja, i alla fall om skolorna i Bankeryd får bestämma. Mitt under extremvärmen har fritidseleverna bakat lussebullar, haft snöbollskrig och ätit julbord.

Det råder sommarstämning runt om i Sverige och stränderna fylls med badsugna människor som svalkar sig i extremvärmen.

Men i Bankeryd har det i veckan i stället varit fullt fokus på julfirande. Det är ortens skolor som slagit samman sina fritidsavdelningar och ville skapa samtalsämne för barnen som annars kan känna sig otrygga då de inte känner till lokalerna och de andra barnen.

– Vi skapar ett projekt som väcker nyfikenhet och som ger barnen möjlighet att knyta kontakter så de får ett gemensamt samtalsämne, säger Cissela Floxner, fritidslärare på Attarpsskolan.

– Kompisrelationer har byggts över gränserna. Så det har varit väldigt lyckat. Fokus är relationsbygget och den gemensamma samtalspunkten.

Barnen har under veckan deltagit i klassiska julaktiviteter som att baka lussebullar och haft snöbollskrig.

På fredagen avslutades julfirandet med julklappsutdelning, Kalle Anka och julbord.

Vad säger barnen om det här?

– I måndags var det väldigt skeptiskt. Men allt eftersom veckan har gått har intresset och engagemanget ökat. Nu har vi barn som kommer i tomtekläder, säger Floxner.