Det var sommaren 2016 när Jönköpingstjejen Emilia Lindholm och pojkvännen Niklas Henrikczon var på semester som tankarna på att dra ut i Europa väcktes. Då åkte de med sin Renault från 1969 och sov i bilens bagage med fötterna utanför bilen.

– Vi bestämde oss för att dra iväg ut i Europa. Vi byggde om en van med loppisgrejer, så det kostade oss knappt någonting. Vi bor i vanen och har allt vi behöver i den. Vi sa upp jobb och lägenhet och drog iväg i ett år. Vi har besökt 15 länder under den tiden och förenar jobb med nöje, berättar Emilia Lindholm.

Vanlifern Emilia Lindholm från Jönköping flyttade in i en van på heltid för att upptäcka mystiska och spännande platser att se och skriva om.

Foto Niklas Henrikczon

Ett snabbstopp vid Chardonney´s berömda druvor i Frankrike.

Foto Niklas Henrikczon

Nu under sensommaren har Emilia varit på Gotland en månad och provat vanlife där. Underbart är hennes kommentar.

Foto Niklas Henrikczon

Vissa områden som inte är utmärkta på kartor då platserna är "hemliga" kan vara svåra att hitta som Löwe Adle kaserne i forna Öst.

Foto Niklas Henrikczon

Hon jobbar som frilansande journalist och grafisk designer medan pojkvännen tar bilder och gör filmer som han sedan säljer. Nu senast hade de sålt in ett reportage till Allers.

Nu har paret varit i Sverige sedan i somras och i november bär det av igen ut i Europa. Var och hur länge de blir borta vet de inte. De tar dagen som den kommer.

– Det kan bli att vi åker till Portugal och surfar eller så kanske det blir Grekland. Vi vill till värmen. Nu har vi varit hemma och byggt om vanen lite. Vi ville ha en annan bänk för att få till ett ordentligt kök, berättar Emilia Lindholm.

Besöker speciella platser

Både hon och pojkvännen gillar att resa och upptäcka nya platser. De har försökt att hitta lite mer speciella platser. De har exempelvis besökt Elisabet Báthorys slott i Slovakien. Elisabet Báthory levde 1560-1614 och är känd som en seriemördare som mördade över 600 kvinnor.

– Men under vår resa träffade vi på en författare som genom research kommit fram till att hon mördat 3 000 kvinnor. När vi kom fram till slottet i mörkret fastnade vår van utanför. Det var en upplevelse.

Jönköpingsparet har också besökt gamla övergivna byggnader i Tyskland och de försökte ta reda på vad som utspelar sig i dessa kusliga korridorer. De har också varit i en häxby i Italien där det sägs att häxorna flyger runt.

– Vi försöker hitta roliga och speciella platser som alla kanske inte har koll på att de finns. En del platser hittar vi på internet och andra tipsas vi om när vi pratar med folk längs vägen.

Emilia Lindholm berättar om en resa i Polen där de hittade ett konstigt ställe där alla stammar på träden var böjda i en viss riktning, något som ingen hittat en bra förklaring till.

Blev bestulna

Hittills har de klarat sig bra på sin resa genom Europa. Det var bara vid ett tillfälle när de besökte Valencia i Spanien som de fick inbrott i sin van när de lämnat den obevakad i en halvtimme. Tjuvarna stal datorer och kameror från vanen, vilket innebar att material till jobb gick förlorade.

– Det var surt och var väl det största vi varit med om. En mindre incident var att vi precis vid avresan fick vända tillbaka hem igen efter att vi upptäckt att vanen plötsligt inte kunde svänga till vänster. Sedan har vi förstås fått magsjuka...

Live-published photos and videos via Shootitlive

Du som läser i appen, tryck här för att se fler av Niklas Henrikczons bilder!