Skeppsbron lastbil och bussverkstad i Jönköping är en av två delar i Rheinmetall MAN Military: (RMMV) nya avtal med försvarsmakten. Totalt kommer 217 militärfordon utrustas i Jönköping och snart ses på vägarna i stan.

- Det är jättespännande att få göra det här och framför allt får man ett extra ben att stå på. Eftermarknaden blir också väldigt intressant för att bilarna kommer behöva servas och det kommer göras av olika MAN-verkstäder i hela landet, säger Olof Johansson, ansvarig för militärbilarna på Skeppsbron.

Totalt 2000 lastbilar

Skeppsbron blir en MILC-anläggning som står för military integration logistic center. Den monterar, utrustar och testar bilarna innan de förs vidare till förbanden. MAN-lastbilar har i ett samarbete med Rheinmetall nått ett avtal med både norska och svenska försvarsmakten som rör totalt 2000 lastbilar.

Fordonen kommer användas för transport av stridsfordon, stridsvagnar och större material. Båda är utrustade med en krok som kan både bogsera och dra större kombinationer. På grund av restriktioner kan Johansson inte gå in på exakt hur mycket bilarna väger och kan lasta. Men han garanterar att de orkar mycket.

- Den största skillnaden handlar om att de är allhjulsdrivna och är anpassade för att gå igenom svår terräng som skog, men även för vanlig väg, säger Johansson.

Egen racingbil

Skeppsbron sponsrar även ett antal tävlingsförare, däribland Johan Axelsson i rally. Företaget sponsrar även en bil i monstertruck samt en bil i legends. Verkstaden har också en helt egen bil som kör långlopps racing.

- Det var en egen grej jag drog igång för några år sedan som ett personalprojekt. Det är svårt att hitta bra folk och få dem att stanna kvar så jag tänkte att man kunde dra igång något roligt. De är på en amatörnivå men jag skulle säga att den håller en hög standard, avslutar Olof Johansson.