Nomineringskommittén presenterade en valsedel med både könsmässig och geografisk balans.

- Kommittén har i sitt arbete tagit hänsyn till att kandidaterna ska vara bosatta i olika delar av valkretsen och att det är varannan damernas, säger Åke Johansson ordförande i nomineringskommittén.

De 25 namnen på Centerpartiets valsedel kommer från Habo, Mullsjö och Jönköpings kommuner, en av tre valkretsar i Region Jönköpings län.

Det är ingen överraskning att Centerpartiets nuvarande regionråd Rune Backlund toppar valsedeln. Inte heller att Emilie Walfridsson, 38 år, hamnade högt upp.

Emilie är distriktsläkare i Gränna och har suttit i både kommun- och landstingsfullmäktige under den senaste mandatperioden, men nu är hon beredd att satsa ännu mer på politiken:

- Jag kommer framför allt att driva sjukvårdsfrågor och brinner särskilt för primärvården. Välbemannade vårdcentraler är viktigt.

Det politiska arbetet i regionen spänner över ett brett fält. Utöver huvudansvaret för sjukvården har regionen också en rad andra ansvarsområden såsom kollektivtrafik, infrastrukturfrågor, företagsutveckling, kultur och utbildning och miljöfrågor.

- Det här är viktiga områden för att vi ska fortsätta vara en bra region att bo och arbeta i säger Rune Backlund.