Tanken att skriva en bok fick Hanna Blixt när hon var nio år, då hon blev inspirerad av sin mamma, konstnären Erkers Marie Persson, som har gett ut fyra barnböcker och vars nationalromantiska målningar sedan 1987 ses i Sverigealmanackan.

– Sedan låg det latent en lång tid tills jag en dag bestämde mig för att nu ska jag skriva. Jag hade egentligen ingen idé, den kom av sig själv - jag hade ingen aning om att jag hade det inom mig. Men nu har jag skrivit en uppföljare också som kommer ut under 2017, berättar Hanna Blixt, som hunnit bli 37 år.

Handlingen utspelar sig i en parallellvärld och har liknats vid berättelserna om Narnia och Guldkompassen. I det här fallet utspelar sig händelserna i Sagofallen där syskonen Sofia och Leo, tillsammans med enhörningen Månstråle, kämpar med eller mot de schackpjäser som de stöter på.

Det är en klassisk historia om kampen mellan ont och gott, värderingar och att våga ta ställning.

I den första boken ligger fokus på schackbrädets kungar och i uppföljaren på damerna. Hon har planerat att serien ska omfatta sju böcker.

Men det finns ju bara sex olika schackpjäser?

– Det stämmer men i den sjunde boken tänker jag knyta ihop allt från de sex första.

”Styx märke” har släppts på Bornelings förlag, Forserum, och köptes in av Akademibokhandeln centralt. Den kom ut i maj och första upplagan på 1 200 böcker har redan sålt slut. En andra är under upptryckning.

– Det vågar man liksom inte drömma om som debutantförfattare. Det är jätteroligt och jag får samtal och brev från läsare varje dag. Någon berättade att hennes son hade svårt för att läsa, men den här boken hade han slukat.

Bibliotekstjänst skrev i sin recension att den lämpar sig för högläsning och då tyckte hennes man, som är lärare, att det borde finnas en lärarhandledning. Så han tog fram frågor, som följer läroplanen i svenska och religion, till varje kapitel.

Hanna Blixt är född och uppvuxen i Leksand, men har bott i Habo och Jönköping i 14 år. För ett par år sedan flyttade hon tillbaka till Leksand.

Lördagen den 22 oktober kommer hon till Akademibokhandeln på A6 för boksignering.

Mer om Hanna Blixt hittar du på:

Fb: Hanna Blixt - Writer

Insta: hanna_blixt_writer