Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras upprop ska stoppa smittan

Stanna hemma med hästarna och undvik smittspridning. Den uppmaningen kommer från Therése "Thess" Wester och Marie Cederbom, som har startat en Facebookgrupp som har fått stor spridning. – Vi är väldigt chockade, säger Therése.

Therése Wester och Marie Cederbom, som båda bedriver avelsverksamhet i Jönköping, bestämde sig för att starta Facebookgruppen "Sveriges häst – #stannahemma" för att minska smittspridningen. Bakgrunden är de fall av EHV-1 och hästinfluensa som det har rapporterats om under de senaste veckorna. Flera hästar i Sverige har dött eller insjuknat.

– Vi strävar efter att isolera stall och ställa in tävlingar oavsett verksamhet eller hobby. Det har varit en del smittspridningar som har gått väldigt mycket i Sverige, och främst i Stockholmsområdet. Det har blivit en liten epidemivarning, och vi vill få slut på spridningen i Sverige. Vi uppmanar att stanna hemma med hästarna så att de inte blir smittade eller smittar andra, säger Therése Wester.

”Smittan kan spridas”

De sprider sitt budskap med hjälp av hashtagen #stannahemma.

Gensvaret lät inte vänta på sig. Facebookgruppen fick snabbt många medlemmar och ansökningarna har trillat in i strid ström.

– Det har blivit jättestort och spridit sig i hela Sverige. Både jag och Marie är väldigt chockade, men det är väldigt roligt att budskapet når ut till fler, säger Therése.

Vad hoppas ni på för effekt?

– Vi hoppas att folk lyssnar och kanske tänker efter en extra gång innan de åker på träning och tävling. Om alla hade stannat hemma i två-tre veckor hade smittan försvunnit. Det hade varit en annan sak om det handlat om några månader.

Varför tror du att engagemanget är så stort?

– Jag tror det beror på att många är rädda om sina hästar, att det blir smitta och så där. Även om de är vaccinerade kan de bli smittade och smittan kan spridas. Eftersom den är luftburen behöver inte hästarna ha kontakt med varandra. Det är viktigt att påpeka att hästen kan bära smitta även om den inte ser sjuk ut.

Inga kända fall

Spelar det någon roll om tävlingar ställs in?

– Ja, det tror jag. Om tävlingar ställs in eller flyttas fram tror jag att det tas mer på allvar. Det hade varit guld värt om hela Sverige hade blivit involverat. Om bara ett län stänger ner kan man söka sig till andra län.

– För mig är mina hästars välmående mycket mer värt än en rosett. Om man råkar ut för att en häst smittas blir det enorma kostnader för till exempel sanering och veterinärbesök.

Det finns ännu inga kända fall i Jönköpings län, enligt Therése Wester. Tillsammans med Marie Cederbom kommer hon att jobba vidare med frågan.

– Marie ska kontakta antingen länsstyrelsen eller Jordbruksverket och kolla om hästarna kan vaccineras var sjätte i stället för var tolfte månad. Annars har vi inte kommit fram till vad vi ska göra mer, säger hon.