Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska bli smidigare att åka kollektivt

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Tillsammans behöver vi ta ytterligare steg för att minska koldioxidutsläppen. Ett sådant steg kan vara ett lämna den egna bilen hemma och i stället åka tåg eller buss till jobbet eller fotbollsträningen.

Men för att fler ska välja det kollektiva alternativet är det viktigt att sänka trösklarna. Det ska vara enkelt att välja klimatsmart. Av just den anledningen beslutade regionfullmäktige i juni att införa ett nytt biljett- och betalsystem. Det nya systemet innehåller bland annat ett återbäringssystem för dig som köper enkelbiljetter i exempelvis Jönköpings länstrafiks (JLT) app. På så vis får du som tar steget och börjar åka kollektivt en morot att fortsätta välja tåg eller buss.

I dag är mobiltelefonen en naturlig del av många människors vardag, och allt fler hanterar sina dagliga ärenden med hjälp av den. För många av dem som åker kollektivt sällan är jag övertygad om att det kommer att uppfattas som ett smidigt system att på busstationen skapa ett konto i JLT:s app. I appen får du sedan, efter tre enkelresor på tio dagar, återbäring. Särskilt smidigt blir det i jämförelse med att söka upp ett försäljningsställe och där, i förväg, ladda ett plastkort med ett antal hundra kronor. Med det nya systemet slipper du också fundera över vilken väska du lagt reskortet i när det det väl är dags att åka.

Ska fler ställa bilen behöver det bli enklare att åka kollektivt. Därför behöver vi ett biljett- och betalsystem för framtiden – inte dåtiden. Så tar vi ytterligare steg för att minska koldioxidutsläppen.

Simon Johansson (S)

Ledamot i regionfullmäktige och Trafik-, infrastruktur- och miljönämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel