Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här begravs djur utan lov

Bredvid djurkyrkogården på Axamo har en egen liten kyrkogård skapas. Men den marken är kommunal och inte avsatt till att begrava djur på. – Varför sätter kommunen inte stopp för detta? undrar Eva Törnkrantz.

Det var i samband med att Eva Törnkrantz skulle besöka djurkyrkogården på Axamo som hon såg att några har begravt sina djur på närliggande fastighet, som är kommunal.

– Det är enhetliga symboler och ett kors. Jag vet förstås inte vad som finns i jorden, men det syns att det grävts där så det ser ju ut som gravar, säger Eva Törnkrantz, som försökt få kommunen att se över saken.

Den 20 februari skickade hon in en skriftlig fråga till kommunen.

– Efter att ha ringt flera gånger fick jag tag på en kommunanställd som berättade att de inte kunde göra så mycket åt att folk begraver sina djur på marken. När jag föreslog att de skulle spärra av platsen så inte folk gräver där, fick jag svaret att de inte kunde det. Personen jag pratade med sa att det var brott mot griftefriden att gräva upp djurens gravar. Jag tycker att det är konstigt att folk kan gräva ner djur här utan tillstånd, säger Eva Törnkrantz.

Hon säger att hon aldrig skulle ha tillåtit det om någon grävt ner döda djur på hennes tomt. I samband med besöket på djurkyrkogården kom hon även i kontakt med en annan besökare som uppgav att gravarna som ligger utanför djurkyrkogården fanns där redan för fem-sex år sedan.

– Redan då sa hon till kommunen och inget hände. Nu är det 15-20 gravar som ligger på den här avskilda platsen. Vid allhelgonahelgen hade det lagts grankvistar och tänts ljus där. Jag tycker det känns så konstigt och kan inte riktigt släppa det, menar Eva Törnkrantz.

”Har pågått en tid”

Harald Björkdahl, parkingenjör vid tekniska kontoret, känner till att det grävts ner djur på den aktuella fastigheten.

– Vi har ingen vetskap om vem det är. Det här har pågått en tid och ingen har gett sig till känna, säger han.

Då är det svårt att göra någonting åt det?

– Vi hade naturligtvis kunnat polisanmäla det, men det har vi inte gjort vad jag vet, säger Harald Björkdahl.

Verksamhetschef Rolf Sandström säger att det inte är okej att gräva ner döda djur hur som helst.

– Allt går genom djursjukhusen. Vi får veta att det finns ett djur att hämta och djurägaren finns inte ens på plats när djuret grävs ner. Naturligtvis är det inte tillåtet att på egen hand gräva ner ett djur, säger Rolf Sandström.

Han utesluter inte att djurägare ändå gräver ner sina djur på egen hand, men han menar att det är något som är omöjligt för kommunen att kontrollera.

– Vi gräver inte heller upp djur som är begravda, säger Rolf Sandström.