Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödliga halter gift dumpades i marken

Det är så höga halter av giftiga ämnen i jorden på ett område i Ebbarp i Habo kommun att området har tilldelats den högsta riskklassen, riskklass ett, som kan ges till förorenade marker. Det skriver jp.se.

I området har det tidigare funnits en verksamhet som sysslat med ytbehandling i galvaniska bad. Höga halter av cyanid, zink, krom och nickel har nu hittats i jorden: För att ett litet barn ska bli akut sjukt räcker det att det får i sig fem gram förorenad jord och gränsen för cyanid är 1 000 milligram per kilo. I området har det mätts upp som mest 26 000 milligram cyanid per kilogram jord.

”Bedrevs slarvigt”

– Med de här handlingarna som vi hittade och de berättelserna som vi fick från folk som bodde i området fick vi en bild av att denna verksamheten bedrevs slarvigt och att kemikalier släpptes på marken, säger Johan Wester, miljöinspektör på Habo kommun, till jp.se.

Habo kommun uppges ha sett viss påverkan på grundvattnet, men inga höga halter. Det är ingen som har brunn och tar vatten i närheten av det förorenade området. Det uppges inte vara någon fara för de som bor i området, då det krävs att man får i sig jorden för att det ska vara farligt och de berörda uppges känna till att området är förorenat.

Nu ska Habo kommun ansöka om statliga pengar från Naturvårdsverket för att sanera området.