I slutet av förra året ställdes mannen inför rätta i Jönköpings tingsrätt sedan han åtalats för flera brott som han gjort sig skyldig till under sommaren och hösten.

Det handlar dels om olika trafikbrott i Nyköpings kommun och dels om stölder av diverse varor från butiker i Jönköpings kommun. Stöldgodset bestod bland annat av en jacka och ett täcke.

Mannen döms nu för fyra stölder, tre fall av grov olovlig körning, tre fall av rattfylleri, fyra ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen vid ett tillfälle.

Tidigare dömd

Straffet bestäms till fängelse i tre månader. Han ska dessutom betala närmare 3 000 kronor i skadestånd till butikskedjorna som han stal från.

Mannen förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han är tidigare dömd för bland annat hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, skadegörelse, rattfylleri och narkotikabrott.

Tingsrätten skriver i domen att varken brottens art eller straffvärdet talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse. Det som fällde avgörandet är att mannen tidigare har återfallit i liknande brottslighet och att han har begått brott under övervakningstiden.

Mannen ska stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft. I polisförhör har han erkänt merparten av brotten men förnekat ett par av stölderna.