Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till fängelse efter kidnappning

Idag kom domarna i det uppmärksammade fall av kidnappning på Ekhagen. 21-åringen döms till tre års fängelse och 19-åringen till två år i fängelse. 17-åringen döms till åtta månaders ungdomsvård och de två 17-åriga medhälparna döms till ungdomsvård och ungdomstjänst.

Den 25 januari år 2017 dömdes en 17-åring för misshandel. Offret i den misshandeln har den 13 oktober 2017 tillsammans med en kompis, båda 17-år, åkt till Ekhagen för att köpa öl av en för honom hans kompis okänd person. De hade fått ett telefonnummer dit de hade vänt sig med sms om förfråga om att köpa öl.

De stämde möte med säljaren på Ekhagen och via ett nytt telefonsamtal gick kompisarna ner i en källare till ett flerfamiljshus. Utanför källaren stod två 17-åringar som väntade och följde med ner i källaren. När de kom ner såg de den 17-åring som misshandlade en av kompisarna förra året.

Direkt ville målsägaren lämna källaren men då kom två maskerade män ner ifrån en sidotrappa i källaren. De två frågade målsägaren om det var han som hade anmält 17-åringen året innan, han sa nej men de maskerade männen slog honom med ett knytnävsslag och hotade honom med kniv.

Pojken var frihetsberövad i två timmar och blev även rånad på bankkort, mobil och pengar.

De maskerade, varav den ena är en identifierad 19-åring männen förde in målsägaren längre in i källaren och slog honom flera gånger och de ska även huggit en kniv i väggen i närheten av målsägarens huvud.

Tryckte knivblad mot pojkens hals

En tid senare kom ytterligare två personer ner till källaren, båda var maskerade. Den ena slog målsägaren med ett hårt slag i ansiktet, mannen som slog är identifierad som en 21-årig man. De ska också ha tryckt ett knivblad mot målsägarens hals.

Innan de två 17-åriga pojkarna släpptes från platsen tvingades de i kokain så deras anmälan skulle framstå som mindre trovärdig. Den ena 17-åringen har inte velat delta i polisutredningen. Tingsrätten bedömer målsägarens historia som trovärdig.

Alla misstänkta har hela tiden förnekat brott. De tre 17-åringarna har sagt att de var på Ekhagen för att själva köpa öl, 19-åringen och 21-åringen har hela tiden nekat, men enligt åklagaren hade de båda tillsammans med två okända gärningsmän ringts till platsen av den 17-åring som ses som spindeln i nätet.

På fredagen kom domarna. De 17-åriga medhjälparna döms till ungdomsvård och ungdomstjänst i 100 timmar.

17-åringen döms till sluten ungdomsvård i 8 månader.

19-åringen döms till två års fängelse för misshandel.

21-åringen döms till tre år i fängelse.

Bland bevisen finns den mobiltelefon som den utsatte pojken hade kontakt med. Telefonen går att koppla till de tre 17-åringarna. Det hittades även en cigarettfimp som går att koppla till den ena 17-åringen, som dock hävdar att den hamnade i källaren då han tidigare varit på fest i byggnaden. Tingsrätten tycker inte den historien är trovärdig.

Det finns ingen teknisk bevisning mot 19- och 21-åringen men den utastte pojken har kunnat peka ut dem via skolkatalog och sociala medier.

Läs mer: Låste in ung man i källare.

Läs mer: Bråk bröt ut vid stor rättegång