Mätningen är gjord från mars 2018 till februari 2019 och har jämförts med samma period 2013/2014.

– Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Minskat 39 procent

Prisutvecklingen på fritidshus i Jönköpings län ligger under genomsnittet i landet. Priserna har sjunkit med 16 procent vilket är den största prisminskningen i landet. Genomsnittspriset för fritidshus i länet är idag 898 210 kronor.

Det är dock stor skillnad i utveckling mellan kommunerna. I Vetlanda kommun har priserna ökat med sex procent samtidigt som priserna i Jönköping sjunkit med 39 procent.

- Vi har sett hur både utbud och efterfrågan på fritidshus i vår region minskat de senaste åren. Utvecklingen beror delvis på konjunkturläget men även att många blickar mot kusterna. Men jag vill slå ett slag för Jönköpings län och vår region. Här finns mycket prisvärda objekt med läge i fin natur vid någon av alla våra insjöar, säger Catharina Pölder, mäklare på Fastighetsbyrån i Jönköping.

Relaterat till artikeln