Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr bilbesiktning – tio år efter avregleringen

Det har gått tio år sedan branschen öppnade för privata aktörer. SR har gjort en kartläggning om att en bilbesiktningen kostar allt mer.

1965 blev det lag på bilbesiktning efter ett riksdagsbeslut om att AB Svensk Bilprovning ska grundas två år tidigare 1963. Marknaden för fordonsbesiktning avregleras den 1 juli 2010 och då kostade en bilbesiktning 300 kronor.

Nu, tio år senare, kostar en bibesiktning mellan 429 till 645 kronor, alltså en ökning på mellan 40 till över 100 procent på tio år. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Magnus Moberg på Fordonsbesiktningsbranschens förening säger att de har gjort stora investeringar för att förbättra servicen, något som påverkar priserna.

– Antalet har gått från 200 till 550 stationer så många har fått en närmare station, ökad service och ökad tillgänglighet, säger Magnus Moberg till SR.