Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Dyrare sprit och tobak ska betala militär upprustning

Försvaret behöver kulor för den största upprustningen på decennier. En liten del av det ska betalas genom skattehöjningar på alkohol och tobak, föreslår regeringen.

Höjd skatt på alkohol och tobak ska vara med och betala upprustningen av försvaret. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

När riksdagen före jul förra året klubbade försvarets inriktning för de kommande åren, i första hand fram till och med 2025, stod det också klart att en del av det ska betalas genom höjda skatter.

Regeringen har tidigare aviserat att skatterna på alkohol och tobak ska höjas 2023. Nu flaggar man även för att det blir ytterligare höjningar 2024.

Vad det betyder för ett paket cigaretter, en dosa snus, eller en vinbox i kronor ska regeringen återkomma med senare. Men det ska öka intäkterna från de båda skatterna med sammantaget en miljard per år, enligt regeringskansliets beräkningar.

Annons

Annons

I ett pressmeddelande försvarar regeringen förslagen med att alkoholskatten inte har höjts sedan 2017 och att skatterna på tobak visserligen har räknats upp årligen men att de ändå inte hängt med den övriga prisutvecklingen i samhället.

Regeringen förvarnar också om att den så kallade kupongskatten ska ersättas 2024 med en ny källskatt på utdelningar från bolag och fonder i Sverige till utlänningar. Den skatten beräknas kunna inbringa knappt en kvarts miljard kronor per år.

En ny bankskatt, numera omdöpt till riskskatt för kreditinstitut, ska också vara med och betala. Den 12 oktober har regeringen utlovat en proposition till riksdagen om riskskatten och regeringen bedömer att den ska öka statens intäkter med 5-6 miljarder per år. Den har regeringen flaggat för i tidigare budgetpropositioner.

Försvarsbeslutet förra året innebär att anslagen till det svenska försvaret ska öka med 29 miljarder, från 2020 till 2025, till 89 miljarder.

Lars Larsson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan