Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E-tjänst för ansökan om karensavdrag öppnad

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Den 11 mars slopade regeringen med omedelbar verkan karensdagen. Igår öppnade Försäkringskassans e-tjänst.

Syftet var att förmå alla med minsta symtom att stanna hemma och att minska smittspridningen.

Från och med igår, den 7 april, kan den som fått karensavdrag på sin lön från den 11 mars och framåt nu ansöka om ersättning på Försäkringskassans hemsida, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi har fått många frågor och ansökningar under de senaste veckorna så det känns mycket bra att detta nu träder i kraft så att människor på ett enkelt sätt kan ansöka om ersättning, säger Ulrika Havossar, chef för avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

E-tjänsten för ersättning av karensavdrag gäller för anställda och egenföretagare. Den som är arbetslös, föräldraledig eller anställd utan sjuklön ansöker om sjukpenning direkt från dag ett utan karensavdrag.

Beloppet man kan ansöka om är 700 kronor för anställd och 804 kronor för egenföretagare per dag och före skatt. Beloppen är lika för alla och ska betalas ut inom fem arbetsdagar.

Den som inte har rätt till sjuklön, till exempel arbetslösa och föräldralediga, ska ansöka om sjukpenning direkt och till dessa betalar Försäkringskassan ut ersättning utan karensavdrag.