Nu är det klart att han även släpper sin första EP efter 14 år i och med att ”Seeds of gold” ges ut.

- Det handlar om musik som har gjort stor skillnad i mitt liv, säger Karl Martindahl i ett pressmeddelande.

Singeln som släpptes i april var en försmak av vad som komma skall. EP:n, som innehåller fyra låtar, handlar om tankar och upplevelser som Karl varit med om.

Enligt honom själv har han aldrig gjort något bättre.

– Det här är så jävla bra! Och så enormt skönt att få ur sig något som jag på varje punkt kan stå för. Till hundra procent. Känslor, riktigt bra musik, starka texter och viktiga budskap. Detta är musik som har gjort stor skillnad i mitt liv, och min förhoppning är att den även ska beröra andra människor, och få dem att både känna och tänka, säger Karl Martindahl.

Artisten har inte hymlat om att han haft det tufft med depression, ångest och utmattning. När han hittade ett nytt intresse, att odla i trädgården, fick han dessutom inspiration att skriva musik och böcker igen, något som gjorde att han i våras kom ut med debutboken ”Den goda skörden”.

— Detta är min käftsmäll på det mörker jag gått igenom. Jag har fortfarande dåliga dagar, för de är oundvikliga, men de styr mig inte längre. Med Seeds of gold har jag gått på djupet och lyckats skriva berättelser i låtform, som gjort mig både förbluffad och förundrad, säger han i pressmeddelandet.