Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya planerna efter arenabeslutet

 
Arenafrågan Jönköping
Visa alla artiklar

Det kommer inte byggas någon ny fotbollsarena på Jordbron. Nu vill Jönköpings Södra och Jönköpings kommun i stället utveckla anläggningen. – Vi ser ett stort behov av det, säger Martin Gårlin vid kultur- och fritidsförvaltningen.

I augusti stod det klart att politikerna överger planerna på en ny fotbollsarena på Jordbron i södra Jönköping. I stället utreds två andra alternativ – ombyggnation/nybyggnation av Stadsparksvallen eller en ny arena på Elmia.

Sedan dess har tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen inlett ett arbete med att se över hur Jordbrovallen kan utvecklas.

– Efter att beslutet revs upp har vi haft ett antal möten med J-Södra, och vi ser ett stort behov av att anläggningen måste utvecklas. Klubben är väldigt trångbodd eftersom de i princip växer med ett flicklag varje år. Vi har sett behovet i flera år, men vi har jobbat efter att en arena ska byggas. Det är förutsättningarna som har gällt ett antal år. Nu känner vi att det finns ett behov av att ta fram en vision. Området runt omkring växer snabbt och vi måste planera för nya förutsättningar och betydligt fler boende i området i framtiden, säger Martin Gårlin, avdelningschef för idrott och förening.

Vill ha konstgräs

J-Södras klubbchef Fredrik Ståhl säger att klubben dels har önskemål om att de båda grusplanerna ska få konstgräs och dels om att det byggs fler omklädningsrum.

– Vi tittar på vad vi kan göra så fort som möjligt. Det är ett projekt som är påbörjat och vi jobbar tätt med kommunen. Vi vill ha med ett projekt i deras budgetarbete 2020, och vi har inte fått några indikationer att vi ska lämna Jordbrovallen, säger han.

– Vi har en positiv diskussion med kommunen, men det finns utmaningar i den här typen av frågor. Det handlar till exempel om att ha ett könsneutralt omklädningsrum. Eftersom vi växer med ett flicklag varje år har vi problem med ombyte, lagen ska kunna byta om samtidigt.

”Kommer ta sin lilla tid”

Fram till nu har kommunen och J-Södra redogjort för hur de ser på situationen, och helheten kommer att presenteras för politiken i vår.

– Ingenting är färdigt än. Men det är välkänt att det finns ett stort behov av fler konstgräsplaner men även fler omklädningsrum. Vi har äskat pengar till konstgräs på anläggningen tidigare så frågan är inte ny, säger Martin Gårlin.

Har ni budgeterat än?

– Nej, det har vi inte gjort. Det är något vi ska hantera med politikerna, det är det steget vi måste ta.

Hur mycket går ni efter J-Södras önskemål?

– Eftersom det är en kommunal anläggning bestämmer vi hur den ska utvecklas, men det sker givetvis i dialog med verksamheten och i detta fall har föreningen större delen av verksamheten på anläggningen och de har dessutom hela sin ungdomsverksamhet där.

När kan arbetet sätta igång?

– Det finns inga beslut tagna att bygga något, och vi kan inte göra några satsningar utan att hantera det politiskt. Därför kommer det ta sin lilla tid. Det är inget som kommer ske 2019 utan det krävs längre framförhållning än så.