På självaste midsommarafton stod det klart att Niklas Hjalmarsson trejdas från Chicago Blackhawks till Arizona Coyotes. Efter tio år och tre Stanley cup-titlar var tiden i Chicago över. I ställer väntar ett nytt äventyr i bottenlaget från staden Glendale.

Hjalmarsson själv hymlar inte med att det var några omtumlande veckor när ryktena om ett klubbyte började ta fart.

– Det var oväntat att jag blev trejdad. Det var en liten chock eftersom det inte var väntat för fem öre, säger 30-åringen när Jnytt fick en kortare intervju efter onsdagsförmiddagens träning med HV71.

– Jag hade tio bra år i Chicago, och jag är glad att jag fick vara en del av det och att jag fick vinna tre mästerskap. Samtidigt ska det ska bli inspirerande och roligt med en ny utmaning. Hela klubben genomgår en omorganisation, och det ska bli kul att vara en del av det. Det känns som en nystart även för egen del.

Hjalmarsson blir lagkamrat med den Tingsrydsbördige landslagsbacken OIiver Ekman Larsson – och de båda har haft en del kontakt under sommaren. Men då har det oftast handlat om annat än ishockey.

– Det har blivit några samtal, men vi har mest pratat om saker utanför isen, var vi ska bo och sådant. Men annars har det inte varit så mycket. Vi kommer förmodligen få nog av varandra under säsongen…

Hjalmarsson har tränat fem pass med tidigare klubben HV71, och han tror att det blir en bra säsong för Jönköpingsklubben.

– Det är alltid kul att träna här. Det är många nya spelare i laget, men det ser spännande ut. Det kan vara bra med en del nytt efter att ha vunnit SM-guld.

Niklas Hjalmarsson har spenderat sommaren i Jönköping eftersom familjen har hus i Vättersnäs och har hunnit med att umgås med vänner och familj.

– Det har varit jättebra. Det har varit en lång sommar eftersom vi hade spelat klart redan i april. Jag har tagit vara på familj och vänner. Men nu när mörkret faller allt tidigare på kvällarna känner man att det är dags att åka över, säger en spänd och förväntansfull Hjalmarsson.

– Det är med pirr i magen jag åker över.