Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny satsning ska ge snabbare vård

Den nya satsningen ”En väg in” ska få bort de långa väntetiderna för barn och unga som mår psykiskt dåligt.

Region Jönköpings län har inte lyckats ge barn och unga utredning eller behandling i rätt tid. I veckan öppnades därför en ny enhet för att förbättra tillgängligheten.

Maria Heiver är chef för enheten som går under namnet: ”En väg in, barn och unga, psykisk hälsa”.

Där ska barn och ungas behov av insatser bedömas. Det kan handla om rådgivning per telefon eller tidbokning till länets barn- och ungdomshälsa eller barn- och ungdomspsykiatri. Alternativt även hänvisning till barnhälsovård, elevhälsa eller socialtjänst.

Jämlik bedömning

– Detta blir en mer jämlik bedömning inom Jönköpings län och den som söker hjälp kommer snabbare till rätt vårdnivå. Vi gör det här gemensamt mellan våra mottagningar för att vi tror att det är bra för länets barn och unga upp till 18 år, säger Maria Heiver i en kommentar.

Det är kuratorer och sjuksköterskor som arbetar med de remisser som kommer in, i många fall via telefon direkt från föräldrar, men också från elevhälsa, socialtjänst och sjukvård.

– De som ringer eller skriver till oss och som behöver mer än rådgivning, blir uppringd för en telefonintervju på 40–60 minuter utifrån ett standardiserat frågeformulär. Sedan gör vi en bedömning om ärendet ska bokas in till barn- och ungdomshälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin och kan direkt ge en tid för besök, förklarar Maria Heiver.

Erfarenheten från andra regioner som startat liknande verksamhet är att det i ungefär hälften av alla kontakter räcker med rådgivning.