Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nedskräpning – förbud föreslås

I ett medborgarförslag föreslår en Huskvarnabo att användningen av plastkonfetti i kommunala parker ska förbjudas. Miljö- och hälsoskyddsnämnden väntas ta upp frågan på torsdagens möte. De föreslås besluta att det ska ställas krav på arrangörerna att de inte aktivt ska bidra till nedskräpning.

I medborgarförslaget från kvinnan har det påtalats att det är ett problem att använda plastkonfetti i de kommunala parkerna. Det anses vara svårt att städa bort samtidigt som det lätt sprids i miljön.

”Plastkonfettin riskerar att malas till bitar av gräsklipparen och kan då hamna i magen på olika djur och kanske slutligen i våra magar”, skriver kvinnan i medborgarförslaget.

Enligt kvinnan skulle ett förbud mot plastkonfetti förhindra spridning av mikroplaster i naturen.

Miljö- och hälsokontoret skriver i ett yttrande till politikerna att de ser positivt på intentionerna i medborgarförslaget. De tror att en spridning av plastkonfetti skulle kunna förhindras genom att det ställs krav på arrangörer i olika sammanhang.

Hälsan påverkas negativt

Jönköpings kommun föreslås ställa krav på att arrangörerna bara bedriver aktiviteter som inte aktivt bidrar till att miljön skräpas ner. Det påpekas att både miljö och människors hälsa påverkas negativt av nedskräpning. Nedskräpning är dessutom förbjudet.

Miljö- och hälsoskyddskontoret har i dag inte tillsyn över arrangemang, men är aktiva när det gäller aktiviteter för att åtgärda nedskräpning.