Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nio år – sista boende flyttar in

Peab och HSB har nu färdigställt den nya bostadsområdet Kålgården i Jönköping. I dagarna flyttar de sista boende in i området. – Det tycker vi är jättekul och det är ett projekt vi gemensamt är väldigt stolta över, säger Maria Wilund, kommunikationsansvarig på Peab affärsområde bygg, till Jnytt.

År 2010 sattes spaden i backen för det nya bostadsområdet med tre bostadsrättsföreningar på Kålgårdsområdet. Nio år senare är nu kvarteren färdigställda. Det nya kvarteret beskrivs som ett spännande inslag i Jönköpings stadsbild.

Totalt består området av 146 nya lägenheter. Fasaderna har fått mycket färg och genomtänkta innergårdar.

Tema från namnen

– Det har varit roligt att få vara med och utveckla Kålgårdsområdet tillsammans med HSB, och det ligger i linje med vår vision om att vara Nordens samhällsbyggare, säger Martin Gustafsson, projektchef på Peab, i ett pressmeddelande.

Han har varit med i byggnationen av alla tre bostadsrättsföreningarna.

– Det är fina platsgjutna och välgenomtänkta hus både invändigt och utvändigt. HSB och arkitekten, Gunilla Gustafsson på Tengbom arkitektkontor, har lyckats bra med utformningen av husen. Fasaderna med de olika teman har varit väldigt intressanta att skapa, då det varit en spännande variation av material som använts, fortsätter Martin Gustafsson.

Byggnaderna har utformats utifrån teman från bostadsrättsföreningarnas namn. Bostadsrättsföreningen Yasuragi byggdes exempelvis med kulörer i färgsättningen, en japanskinspirerad gård, uteplatser med bambuskydd och ett växtval som är inspirerat av Asien.

Inspirerade av närområdet

Bostadsrättsföreningen Stenhuggaren smyckades med skiffer och stenmaterial medan bostadsrättsföreningen Glasblåsaren är en hyllning till småländsk glastradition. Där har fasaden glas i färger inspirerade av omgivningen med två närliggande sjöar och våtmarker.

– Vid utformning av de tre bostadsrättsföreningarnas har tanken varit att det ska vara samma arkitektur i alla tre kvarter men att vi ska blanda puts med olika material. I bostadsrättsföreningen Yasuragi blev det puts och tegel, i bostadsrättsföreningen Stenhuggaren blev det puts och skiffer och i bostadsrättsföreningen Glasblåsaren blev det puts och glas, förklarar Pierre Krusing, chef för nyproduktion på HSB Göta, i pressmeddelandet.