Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnader säkras efter sprickorna

Byggbolaget Skanska har funnit en metod för att säkra de spruckna husen vid Tändsticksområdet. Lösningen är att stabilisera marken under de gamla befintliga byggnaderna med hjälp av kemiskt murbruk.

Bygget av Nordic Choice nya hotell vid Tändsticksområdet har stått still sedan i höstas. Det sedan spontningsarbetet orsakat flera sprickor i fasaderna på två av de närmst liggande byggnaderna. Det handlar om Regionens hus och det så kallade G-huset.

Byggherren Skanska har sedan byggstoppet arbetat intensivt med att försöka hitta en metod för att säkra de närliggande husen. Nu kan de ha hittat en lösning, rapporterar JP.

– Vi håller på med de sista utvärderingarna men har kommit ganska långt i det så vi hoppas väl att vi inom någon eller några veckor kan smyga igång med förstärkningar, säger Skanskas Lars Hedvall, som är ansvarig för bygget, till JP.

Marken under Tändsticksområdet består till stor del av sand. Hotellbygget har gjort att det porösa underlaget börjat röra på sig och då även satt byggnaderna på området i rörelse.

Nu hoppas Skanska kunna stabilisera marken under de gamla befintliga byggnaderna med en sorts kemiskt murbruk (polyuretan) som ska fylla upp de hålrum som finns.

Enligt Lars Hedvall handlar det om en beprövad och säker metod. Några risker för att kemiska ämnen ska rinna ut i Vättern finns inte, försäkrar Skanska.

Byggherren räknar med att stabiliseringsarbetet kommer ta cirka en månad.

Läs mer: