Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköt sig i foten - vill ändra domen

I tingsrätten dömdes den 50-årige mannen till två års fängelse för grovt vapenbrott. Nu väljer mannen och hans advokat att överklaga domen till hovrätten.

På morgonen torsdag 8 november larmades polisen till Råslätt söder om Jönköping där en man var skottskadad. Händelsen rubricerades först som försök till mord och orsakade ett stort pådrag på Havsörnsgatan. Senare visade det sig dock att mannen skjutit sig själv i foten.

Mannen, som är i 50-årsåldern, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och dömdes därefter till två års fängelse i Jönköpings tingsrätt.

I åtalet framgick det att mannen hade ett skarpladdat och avsågat hagelgevär med fem patroner utan att ha rätt till det.

Skarpladdat gevär

Åklagaren Petra Schöniger ansågr att brottet skulle bedömas som grovt av flera anledningar. Det handlar dels om att vapnet förvarats och transporterats på allmän plats i Jönköping, att det handlade om skarpladdat hagelgevär och att det kunde ha använts i en kriminell miljö. Dessutom var mannen narkotikapåverkad vid tillfället.

Tingsrätten gick på åklagarens linje. Mannen dömdes för grovt vapenbrott, två fall av ringa narkotikabrott och rattfylleri. Straffet fastställs till fängelse i två år.

Stanna kvar i häkte

Nu överklagar mannen domen och vill istället att hovrätten ändrar brottsrubriceringen från grovt vapenbrott till vapenbrott vilket skulle ge ett lindrigare straff.

Mannen, som tidigare har dömts till längre fängelsestraff, erkänner gärningarna men har invändningar mot att vapenbrottet betecknas som grovt.

Han invänder dessutom mot att han har haft och transporterat vapnet och ammunitionen på allmän plats i Jönköping. I tingsrättsförhandlingen uppgav han att en annan person hade lämnat det till honom i lägenheten och att han hade blivit ombedd att gömma vapnet, något som inte stämde överens med vad han berättade i polisförhör.