När innebandysäsongen 2019/20 hastigt avslutades på grund av coronapandemin låg Månsarps IBK:s herrlag på nedflyttningsplats i division 2. Med en omgång kvar att spela hade laget dock fortfarande möjligheten att ta sig upp på säker mark, då man hade samma antal poäng som Gnosjö IBK som låg precis ovanför strecket. Endast ett mål skiljde lagen åt.

Den sista omgången hann dock aldrig spelas. Säsongen avslutades med omedelbar verkan, samtidigt som innebandyförbundets tävlingskommitté beslutade att upp- och nedflyttningar skulle gälla enligt tabelläget som rådde när säsongen avslutades.

Månsarps IBK trillade därmed ned en division. Ett beslut som klubben valt att överklaga.

– Vi anser att kvalificering för upp/nedflyttning är ogiltig då serien inte genomförts enligt de sportsliga förutsättningarna som det var tänkt, skriver klubben i överklagan.

Vice ordförande Mikael Henriksson kommenterar:

– Vi anser att detta unika läge kräver unika beslut som grundar sig på Fair Play, en serie som inte genomförts i sin helhet ger fel förutsättningar. Att utifrån det ta och fastställa serien slutgiltigt och därmed kvalificerande till upp/nedflyttning blir orättvist.

– Vi menar även att gällande tävlingsföreskrifter måste ange vad som gäller om säsongen på något sätt avviker som planerat. Om det inte står något om detta måste förbundet i sin sammanvägda bedömning hellre fatta ett beslut för just den serien som inte är färdigspelad. Att välja flytta upp två lag från varje division 3-serie och utöka till 14 lag utan att väga de sportsliga förutsättningarna för lagen i division 2 som med en sista omgång haft möjlighet att kvalificera sig kommande säsong är inte Fair Play.

Månsarps IBK har tidigare fått avslag från både förbundsstyrelsen och juridiska nämnden. Nu vänder sig klubben till Riskidrottsförbundet, som är den högsta instansen.