Åren 2013-2015 gick Robin Nordenstein programmet Digital visualisering på Campus i12 i Eksjö.

Nu är han en av de bidragande orsakerna till att den senaste versionen av Djungelboken vann en Oscar för bästa visuella effekter på Oscarsgalan i Los Angeles.

Så klart är jag sjukt glad att filmen vann men jag hade varit förvånad om den inte gjorde det. Jag märkte redan under projektets gång att det var så pass hög kvalité på allt, framför allt djuren som många trodde var verkliga, säger Robin Nordenstein och syftar på karaktärer som Shere Khan, Bagheera och Baloo.

Djungelboken är en animerad skapelse och filmen tävlade om en Oscar med bland annat Star Wars: Rogue One.

Det vi gjorde var nyskapande och ett speciellt sätt att filma, därför tror jag att filmen vann. Mer eller mindre allt är gjort i 3D, förutom Mowgli.

Robin Nordenstein var en viktig del i skapandet av Djungelboken, ett maskineri som sysselsatte flera hundra personer. Han jobbade med naturen, exempelvis trädens rörelser och djurens päls.

Saker man som åskådare inte tänker på. Mycket av det jag jobbade med var faktiskt med i slutproduktionen och mitt namn figurerade i eftertexten. Jag har varit delaktig i andra stora produktioner men det här är min största framgång hittills.

Väldigt delaktig. Även om jag inte har statyn hemma så känns det så bra att veta att man jobbade med ett filmprojekt som vann en Oscar. Känns som en belöning för hårt arbete, säger Robin Nordenstein.

Nu tar yrket Robin Nordenstein från London till Montréal, där han ska jobba med effekter som explosioner.

Fredrik Larsson gick samma program i Eksjö åren 2009-2011.

Nivån på utbildningen ger dig en väldigt bra grund att stå på och sedan förfinar man det när man är ute och jobbar, säger han.

Djungelboken, som producerades i London, var Fredrik Larssons första filmprojekt. En riktig lyckoträff skulle det visa sig.

Det fantastiska med visuella effekter är att se något som är skapat från grunden och sedan ha kontroll över det. I dag kan man skapa allting i en dator och det är häftigt att se den processen.

De andra före detta Eksjöstudenterna är Felix Turesson, Jonny Gu och Charlie Filmberg.

Gemensamt för alla fem är att de har arbetat på Technicolors Moving Picture Company, MPC, som nu belönades med en Oscar.