Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldningsförbudet upphör i Jönköping

Efter en sommar med stora skogsbränder, främst i Mellansverige, har den senaste tiden bjudit på annat väder och i Jönköpings län har brandrisken gått ner. Räddningstjänsten meddelar nu att eldningsförbudet är upphävt. - Det är betydligt lugnare nu, säger biträdande räddningschef Göran Melin.

När stadsbyggnadsnämnden sammanträder på torsdag är en av punkterna att biträdande räddningschef i Jönköping, Göran Melin, ska informera om sommarens bränder.

- Jag ska gå igenom lite vad som har hänt, vad det är vi har gjort i Mellansverige och även situationen här hemma. Vi sammanfattar hur sommaren varit och hur vi hanterat den med den samverkan vi haft i södra Sverige, säger han till Jnytt.

- Vi har alltid avrapportering när det händer något särskilt. Denna sommaren har varit speciell, men vi brukar rapportera efter allvarligare olyckor och större händelser, fortsätter han.

"Har varit väldigt ansträngande"

I mitten av juli, när läget var kritiskt i Dalarna, Jämtland och Gävleborg, skickades brandpersonal från Jönköping till Dalarna. Göran Melin blickar nu tillbaka på en tuff sommar.

- Den har varit väldig ansträngande för alla som varit i tjänst. Vi har fått hantera detta samtidigt som pågående semesterperiod. Att vi skickade upp resurser gick inte ut över bemanningen här.

Vad var nyckeln, att personalen ställde upp?

- Ja, mycket det. Sen hade vi bra samverkan med olika aktörer också.

Hur är läget i skog och mark nu?

- Det är betydligt lugnare nu. Brandrisken har gått ner väsentligt.

Upphörandet av eldningsförbudet har skett i samråd mellan Länsstyrelsen, räddningstjänsten och samtliga kommuner i länet. Eldningsförbudet upphör 17:00 på tisdagseftermiddagen.