Det är Erik Dahlbergsgymnasiets teknikelever som ställs mot varandra i en solbilstävling i samband med Klimatveckans finaldag. Med egentillverkade solbilar tävlar sammanlagt 13 lag i kategorierna design, innovation och framför allt snabbhet.

– Det är första gången vi kör Solbilsracet. Det är en satsning där gymnasieelever får gnugga sina tankeknölar och fundera på hur en bil skulle kunna gå framåt med hjälp av solenergi. Landar det väl är ambitionen att redan nästa år kunna bjuda in andra gymnasieskolor och så kan man ha en kamp skolorna emellan, säger Otto Hedenmo, arrangör och projektledare för Solkraft på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Hög stämning

Han berättar att stämningen på plats har varit hög sedan tävlingsstarten på onsdagsförmiddagen.

– Eleverna har varit avsevärt mycket mer engagerade än vad vi hade vågat hoppas på. Det är jätteroligt att se. Det är alltifrån hurrarop till klagomål på domarna, säger Hedenmo.

Agnes Karlsson, Elsa Forssmed och Herman Frilund ingår i ett av de lag som gjort bäst ifrån sig på racerbanan. När Jnytt tittar förbi ska de precis möta juryn som avgör innovationsdelen.

– Vi trodde inte att det skulle gå såhär bra. Vi blev klara med vår bil i sista minuten, säger Agnes Karlsson, innan hon kliver in till juryn bestående av Jönköpings energi, Energicentrum, Atteviks och Energikontoret Norra Småland.

De tävlande solbilarna har ungefär samma storlek som en radiostyrd bil, i övrigt har lagen fritt fått välja design. Utseendet kommer att betygsättas av publiken på plats.

Årets Bästa solbil koras

Vinnaren av Solbilsracet koras i samband med Klimatkonferensen. Det kommer att utses en vinnare i respektive kategori, men ”Bästa solbil” blir den bil som har presterat bäst i samtliga kategorier.

– Förutom den stora äran att stå som vinnare så har ett plakett tagits fram – ett vandringspris där vinnarna får sina namn inristade, säger Hedenmo.

Arrangörerna bakom Solbilsracet är Klimatrådets fokusgrupper inom Transporter och Planering samt Förnybar energi, Klimatrådets ungdomsråd, Erik Dahlbergsgymnasiet, Atteviks, Swede Energy Power solutions, Bravida Sverige AB och Smålands Solenergi.