Wetterbygden Basketball, som har både herr- och damlag i högsta serien, har strategin att alla spelare ska ha samma villkor och förutsättningar.

I ett pressmeddelande meddelar Huskvarnaklubben att sponsorbidragen kommer att delas i tre lika delar, en del vardera till damlaget Sparks, herrlaget Stars och rekryterings- och integrationsprojektet Project Reach. Klubben ser också över resevillkoren och fördelningen av resurser som coachstab, fysioterapeuter och halltider. Långsiktigt hoppas klubben kunna bidra till att utjämna basketens löneskillnader mellan dam- och herrlagsspelare.

– Vissa saker kan vi som klubb påverka direkt – framför allt fördelningen av sponsorpengar, där vi kan göra skillnad tillsammans med våra sponsorer. Vi kan också jämställa tillgången på person- och expertresurser till spelarna samt omarbeta våra resevillkor. Om vi lyckas med detta tror jag vi tagit ett stort steg mot att jämställa förutsättningarna mellan vår dam- och herrverksamhet på elitnivå, säger Thomas Ekström, klubbens verksamhetschef, i pressmeddelandet.

”Redan gjort skillnad”

På sikt hoppas och tror klubben att deras satsning kan påverka även i ett större sammanhang, såsom att bidra till att utjämna skillnaderna i marknadslöner mellan dam- och herrspelare på elitnivå.

– Jämställdhetssatsningen är ytterligare en del i vårt paket för långsiktig hållbarhet och rekrytering. Vi vet att vi redan gjort skillnad och vill självklart gå vidare på den vägen, säger Stefan Alvarsson, styrelseordförande i Stars Basket AB.

Det är inte första gången Wetterbygden Basketball utmärker sig när det gäller hållbarhet. Sedan 2018 driver klubben Project Reach, en insats för både rekrytering och integration, där de löpande söker upp ungdomar på kommunens skolor.