Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elkabel kan bli årets skatteslöseri

Den nya elkabeln mellan Jönköping och Hörby kan vara årets värsta slöseri med skattebetalarnas pengar. Elkabeln är en av tio kandidater i Slöseriombudsmannens årliga omröstning om titeln Årets värsta slöseri.

– Allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar, säger Johan Gustafsson som är slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening, i ett pressmeddelande.

Svenska kraftnäts likströmslänk mellan Jönköping och Hörby är en av de största investeringarna någonsin i elnätet och skulle hjälpa till att ersätta den kraft som försvann när Barsebäck stängde.

Trots att länken stått klar i fyra år har den inte kunnat tas i drift. Svenska kraftnät har fått skjuta upp starten 20 gånger, något kvartal i taget.

Nu säger man att elledningen inte kan tas i drift förrän tidigast i oktober 2020. Varför? Elledningen är ”komplicerad”, men det beror till största delen på en undermålig upphandling, menar Skattebetalarnas förening.

Notan för elledningen är sju miljarder kronor hittills.

Tävlar mot konst för daggmaskar

Svenska kraftnäts elkabel gör upp om titeln ”Årets värsta slöseri 2019” med nio andra nominerade, däribland en crosshall i Tierp, konst för daggmaskar och Malmös skateboardsamordning.

Förra året röstade över 17 000 personer i tävlingen. I år ser det ut att bli nytt rekord.

Slöseriombudsmannen granskar hur skattepengar används och uppmärksammar när politiker och andra makthavare slösar med skattebetalarnas pengar.

– En sjuksköterska eller snickare betalar mer än halva sin lön i skatt om man räknar ihop inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion. Om fler visste hur mycket de betalade i skatt är det nog ännu fler som skulle bry sig om hur deras skattepengar används, säger Johan Gustafsson.