Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny skattereform som gynnar alla lobbyister finns inte

Det är roligt när borgerliga ledare som vanligt hänvisar till en debatt eller undersökning som gjorts i Dagens Industri eller av Timbro. Denna gången handlar det om det helt krackelerade skattesystemet. Man hänvisar till två Centerstudenter som i Dagens Industri skriver att de vill se mer lika beskattning av olika inkomster. Färre avdragsmöjligheter, särregler och subventioner för olika branscher.

Men varför gå över ån och hämta vatten? Ni hade kunnat hänvisa till undertecknad som tillsammans med fackliga kamrater och partikamrater från S både drivit och fått gehör för att se över vårt nuvarande skattesystem på både S och LO kongresser. Bra att även centerstudenter upptäckt detta som vi påtalat ända sen det första sk. jobbskatteavdraget infördes.

Men kampen kommer att bli hård. Om vi jämför med hur det såg ut när det nuvarande (det som är kvar av det) skattesystemet såg dagens ljus så saknas 233 miljarder kr budgetåret 2019, som inte går till skatt pga olika särregler.

Jobbskatteavdrag 127 miljarder, Fastighetskatt 24 miljarder, Fastighetskatt reavinst 11 miljarder, Lättnader i 3:12 reglerna (de som tar ut vinst på kapital istället för lön. På detta viset slipper de att betala den skatt som vi andra får betala).12 miljarder, Livsmedelsmoms 31 miljarder, Moms restaurang och catering 12 miljarder, Rot och Rut 15 miljarder. Summa summarum 233 miljarder kr budgetåret 2019. *Källa: Finansdepartementet (2019), Redovisning av skatteutgifter 2019 och LO ekonomiska Utsikter våren 2019. Dessa summor beskriver undantag i beskattning från det som var tänkt från början. En arbetslös, arbetsskadad, sjukskriven eller pensionär under 66 år betalar ca 1800 kr mer i skatt varje månadvid inkomsten 19.500 kr per månad. dvs ,de har inte fått en krona i skattesänkningar sen 2007 då det första jobbskatteavdraget såg dagens ljus.

Rättsväsendet har en budget på 46 miljarder, Tullverket 2 miljarder, Försvaret 56 miljarder, Krisberedskap 4 miljarder, Ekonomisk trygghet vid ålderdom 34 miljarder. Utbildning och Forskning 84 miljarder. Alla dessa saker som alla säger sig vurma för skulle vi enbart med de undantag som LO-ekonomerna påtalar kunna dubbla anslagen. Tänk själva. Försvaret 112 miljarder Rättsväsendet 92 miljarder.

Jag vill på inget sätt lägga någon vikt vid hur alla undantag i beskattning skadat eller hjälpt landet Sverige. Ingen vet heller hur det sett ut om de 233 miljarderna tillförts stadsbudgeten alla de år det byggts på. En sak är dock säker. Lobbyisterna kommer att göra allt för att just deras förmåner får ett fribrev när en ny skattereform skall förhandlas fram. Det kommer att gråtas mängder med krokodiltårar. Hoppas nu att finansministern och de andra samarbetspartierna kan stå emot trycket. Då blir nog både LO-medlemmar, Centerstudenter, Socialdemokrater och Borgliga ledarsidor nöjda.

Peter Holkko

Kongressledamot på LO och S kongresser

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel