Inför söndag har han radat upp en stor samling tomtar som är till salu.

– Jag har inte en aning om hur många det är och jag brukar säga att jag har kommunens största jultomtesamling som är till salu, säger han till Jnytt.

Han får tag på sina tomtar i hus där folk av olika anledningar har tomtar att bli av med. De tomtar som han nu har till försäljning har legat i lådor i två år.

– Det kan vara så att jag köper 2 tomtar från ett ställe och 22 från nästa. Jag köper både stora eller små samlingar, nu har jag inte haft samlingen framme sedan förra året och det är ett jättearbete att ställa upp dem nu.

Det är mycket att damma av?

– Damning är nog det minsta problemet när jag ställer upp dem. Jag har fått förflytta möbler härifrån och ut till lagret och att sen ställa upp allt är ett jättepyssel. Men det är roligt, jag tycker det blir effektfullt.

Jonas tror att det är fler som har stora tomtsamlingar. Han gissar att julpynt och tomtar är ett av de största samlarområden. Han säger att hans eget samlarintresse har funnits med länge.

– Jag tror att det kommer hemifrån. Nu gick min pappa bort när jag var nio men jag måste ha ärvt hans gener för han var samlare. Sen har jag alltid gillat att inreda med udda saker och när det går överstyr måste man ju byta och sälja.

Med tanke på att samlandet är en stor hobby han har så är han nöjd med att kunna ha det som jobb.

– Det är jätteroligt men det blir lite mycket jobb ibland. Det kan vara svårt att avsluta och jag jobbar hemifrån ibland också. Det privata och jobbet sitter ihop, men jag lider inte utan det är det möjligtvis min familj som gör i så fall.

Butiken kommer att ha öppet varje söndag till och med den 25 december. Tomtarna som säljs är från 1900-talets andra hälft och han själv gillar de äldre bäst.

– De är lite roligare och charmigare, de är finare på sitt sätt. Även om jag kan tycka att de nya, lite tokigare, med tomtar på motorcyklar och dass kan vara roliga.

– De jag plockat fram här är inte prismärkta utan jag brukar hitta på något, jag vill ju sälja. Dessutom tar det tid att stå och prismärka. Rent ekonomiskt är detta en straff för verksamheten. Men jag ser det som en rolig grej och jag hoppas att folk ska hitta butiken och handla annat också..