Om sju minuter öppnar Erikshjälpen för dagen. Framför entrén har redan massor av människor samlats, precis som vanligt. Henrik Schoultz står först i kön tillsammans med sonen Casper.

Vi är här för att fynda lite. Jag hittar alltid någonting här. Den här gången hoppas jag komma över några kläder till sonen. Vi brukar besöka Erikshjälpen tre gånger i månaden, berättar han.

Sist i kön finns 21-åringen Lisa Ott:

Jag ska iväg senare så därför kom jag hit precis innan de öppnade, men hamnade sist. Jag är inte ute efter något särskilt. Någon gång i veckan beger jag mig till second hand-affärer där jag kollar rent allmänt bara.

Pedher Skoog, Erikshjälpens butikchef, är mycket nöjd över utvecklingen.

Fast köerna brukar vara mycket längre än vad de är idag. Cirka 200 personer brukar rusa in samtidigt när dörrarna öppnas. Det är jättekul eftersom det visar att vi är attraktiva. Alla, gammal som ung och rik som fattig, går hit – oavsett kön eller nationalitet. I somras var det till och med dagar då parkeringen var överfull, trots att vädret var helt fantastiskt. Det var ett bra betyg, säger han glatt.

Dessutom tror han att deras café bidrar till succén:

Det är väldigt trevligt med ett prisvärt utbud så det lockar hit många. Men de flesta som besöker oss vet direkt vad de vill ha. När de kliver in i affären märker man på en gång vad de tagit sikte på, oavsett om det är caféet eller möbelavdelningen.