Butikskedjan Willys vill halvera sitt matsvinn till år 2025. Som en del av arbetet säljer de prissänkta lådor med frukt och grönsaker som har små skönhetsfel och högre mognadsgrad.

Det är frukt och grönt som annars hade slängts. Sedan initiativet lanserades har butiken i Jönköping lyckats sälja över 600 fyndlådor, vilket motsvarar över ett ton frukt och grönt.

– Fyndlådorna består av två kg blandade frukter och grönsaker och säljs för 20 kronor styck. Det har blivit ett otroligt populärt koncept, bara i Jönköping har vi lyckats sälja över ett ton grönsaker och frukter som annars skulle ha slängts, säger Stefan Möller, butikschef på Willys i Jönköping.

En ny undersökning från Willys visar att sju av tio aktivt försökt att minska sitt matsvinn under det senaste året.

Utöver lådorna har kedjan infört fler initiativ: prissänkta varor som snart går ut, öl på överblivet bröd och juice gjord på frukt och grönt som är på väg att ledsna, och vissa butiker ger också överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer.

En annan lokal butik som nyligen uppmärksammades för sitt miljötänk är Ica i Bankeryd, som gör must av sin överblivna frukt.