Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EXTRA: Här är alla nya coronaåtgärder i Jönköping – simhallar stängs med omedelbar verkan

 
Coronapandemin i Jönköping
Visa alla artiklar

Jönköpings kommun inför flera nya, lokala coronaåtgärder.
Bland annat stängs simhallarna för allmänheten – samtidigt som skolans julfirande ska hållas utan föräldrar.
– Vi kommer göra allt vi kan för att begränsa smittspridningen, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör.

De allmänna coronaråden i Jönköpings län skärps på grund av en ökad smittspridning, meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på tisdagen.

Invånarna ska avstå från fysisk kontakt med folk de inte bor med, avstå kollektivtrafik där trängsel kan uppstå och arbetsgivare måste se till att de som kan jobba hemifrån också gör det.

LÄS MER: Här är fem råd Jönköpingsborna ska följa

– Du måste ta ditt ansvar för att minska smittspridningen. Jag vill inte höra talas om en ökad smittspridning i länet på grund av fester, shopping, semesterresor, större middagar eller bilträffar på Asecs, sa regionrådet Mia Frisk (KD) då.

Nu kommer även Jönköpings kommun med nya, lokala åtgärder för Jönköpingsborna, meddelade kommunen på en pressträff på onsdagen.

De lokala coronaåtgärderna handlar om:

• Skolans lucia- och julfirande ska hållas utan föräldrar.

• Alla kommunala simhallar stängs för allmänheten.

• Allmänhetens åkning på Råslätts IP och Vapenvallen stängs.

• Alla kommunala bibliotek i kommunen, förutom Stadsbiblioteken, Huskvarna Stadsbibliotek och biblioteket på Visingsö, stängs.

• Fritidsgårdsverksamheten inom kommunen stängs med omedelbar verkan.

• Tändsticksmuseet stängs från och med torsdag.

– Vi kommer göra allt vi kan för att begränsa smittspridningen. Men det som blir avgörandet är vårt gemensamma ansvar, att vi tänker till och hjälper varandra och gör det på bästa sätt. Det kommer rädda liv och underlättar belastningen på sjukvården, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun.

Simskoleverksamheten fortsätter dock som vanligt, berättar Mazar Alijevski.

– Vi kan komma att utöka den verksamheten. I våras hade vi elever i årskurs två som fick sin lektioner inställda. Men vi kommer avboka privatpersoner och företagsbokningar i våra simhallar med omedelbar verkan, säger han.

Samtidigt meddelade kommunen att skolorna hålls öppet som vanligt. Detta på grund av att det inte finns någon större smittspridning bland elever och barn i Jönköping, enligt utbildningsdirektör Göran Isberg.

Socialdirektören Stefan Österström säger att det inte heller finns någon ökning av coronafall i äldreomsorgen i kommunen men att han upplever smittspridningen i övriga delar av samhället som ”väldigt oroande”, då han menar på att den ökningen till slut även kommer påverka vården och omsorgen.

Men det blir dock inget nytt besöksförbud på äldreboenden.

– Smittskyddsenheten i Region Jönköpings län ser att besökarna på äldreboenden och personalen i en väldigt liten omfattning är en del av den ökande smittspridningen. Det innebär att vi just nu inte ser att det finns skäl till ett besöksförbud, säger Stefan Österström.

Kommunen ska i stället jobba vidare med de rutiner som infördes när besöksförbudet hävdes.

– För att säkerställa säkra besök ska besökarna kontakta boendet i god tid innan besöket och man ska begränsa antalet personer som besöker sina äldre, säger Österström.