På fredagseftermiddagen bekräftade Region Jönköpings län att en man i 50-årsåldern från Jönköpings län har smittats av coronaviruset efter att ha återvänt till Sverige från ett besök i norra Italien.

Mannen återvände till Sverige den 24 februari, varpå han insjuknade dagen efter och kontaktade då infektionskliniken i Jönköping.

– Han återvände sedan hem, med uppmaningen att hålla sig hemma isolerad i väntan på provsvar. Han hade, och har fortfarande, milda symptom, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

På fredagseftermiddagen kom provsvaret från Folkhälsomyndigheten, då bekräftades det att mannen var smittad av coronaviruset.

– Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger Malin Bengnér.

”Beredda på enstaka fall”

Sedan tidigare har Malin Bengnér berättat för Jnytt att man har höjt beredskapen för att kunna hantera enstaka fall av smittade personer.

– Detta fall har ingen koppling till vårt första fall i januari. Det var inte oväntat att vi skulle se ytterligare enstaka fall som smittats utomlands. Det har vi varit beredda på, säger Malin Bengnér.