Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få bötfälls för nedskräpning

Allt glas och skräp i vattnet vid Kålgårdsbadet ledde i år till att det togs bort från listan över kommunala badplatser – till mångas besvikelse. Den nu årsgamla lagen om nedskräpningsböter var tänkt som ett led i kampen mot skräpet.
Men har än så länge haft föga genomslag. Nio har bötfällts, i hela länet, sen lagen kom.

Mia Lodehall sitter och fikar på en filt med sina två söner Benjamin och Max intill sandstranden på Kålgårdsbadet. Hon kände inte till att badet tagits bort från listan över kommunala badplatser, men att det varit problem med skräp här länge kan hon intyga.

– Här kan man hitta allt möjligt på botten, till och med cyklar. Det har varit så ända sen jag var liten, säger hon.

Mia visste inte heller att det sedan ett år tillbaka går att bli bötfälld för nedskräpning. Men även om hon inte kände till lagen, tror hon att den kan ha effekt.

– Ja, det är väl klart, säger hon, och tar till en jämförelse:

– Det är väl det enda som fungerar, att det kostar. Får man böter för att cykla utan hjälm, då gör man det nog inte igen.

Det var den 10 juli förra året som den nya brottsrubriceringen "nedskräpningsförseelse" infördes i miljöbalken. Skillnaden mot tidigare nedskräpningsbrott var att polisen kan ge böter på plats, precis som med trafikförseelser. Kommunens dåvarande enhetschef med ansvar för stadsmiljön, Magnus Ribbing, uttryckte då försiktiga förhoppningar om att den nya lagen skulle ha effekt på nedskräpningen, som framför allt sommartid är ett problem just i parker och vid badplatser.

Facit, hos dalapolisen: Nio ordningsböter har utfärdats – i hela länet. Jonas Häll, yttre befäl i Falun/Borlänge, är ändå inte helt pessimistisk.

– Det är ju säkert som med annan ny lagstiftning, att det tar lite tid att implementera den, säger han.

Men visst är det både en resurs- och prioriteringsfråga.

– Det är ju när vi ser någon slänga skräp som vi kan agera. Vi ser ju oftast sådant på fredagar och lördagar i krogmiljö, och då prioriterar vi oftast annat, säger Jonas Häll.

Men när man vet att det festas och skräpas ner extra mycket kvällstid, som vid Kålgårdsbadet – kan polisen inte göra punktinsatser då, precis som i trafiken?

– I princip skulle vi förstås kunna göra det. Men det skulle kräva att vi hade civil spaningspersonal som är där. Den resursen måste vi använda till annat, framför allt narkotikaspaning, säger Häll.

Fotnot: Bötesbeloppet för att kasta flaskor, burkar, plastskräp och engångsgrillar är 800 kronor. Ungdomar mellan 15 och 18 år ska enligt polisens föreskrifter ges möjlighet att skriva under böteslappen i samråd med sina föräldrar.