Annons

Annons

Annons

Familjejuristen JP/Jnytt

Familjejuristen: ”Att leva som sambor innebär mer än att bara bo ihop”

I dagens moderna samhälle är det vanligt förekommande att ett par väljer att bo ihop som sambor innan förhållandet övergår till ett äktenskap – om ett äktenskap ens är aktuellt. Men vad innebär ett samboförhållande rent juridiskt? Vad är mitt, vad är ditt och vad är vårt? Vad händer om sambor separerar och vad händer vid dödsfall?
Familjejuristen Hake Feka Wideberg ger här tre exempel på vad som kan hända – baserade på verkliga fall.

Hake Feka Wideberg tar upp ämnen kopplade till familjerätt. Den här veckan handlar det om skillnader mellan äktenskap och samboförhållanden.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

1. Bertil äger en bostadsrätt som han har köpt och flyttat in i själv. Bostadsrätten är rätt sliten, men den var den enda som Bertil hade råd med. Efter ett år träffar Bertil Sara, de blir snabbt ett par och några månader därefter flyttar Sara in i Bertils bostadsrätt. Bertil och Sara vill renovera bostadsrätten och Bertil söker därmed ett lån om 300 000 kronor för renoveringen på banken, men blir nekad lånet. Bertil och Sara bestämmer sig för att Sara står för renoveringen och hon betalar samtliga renoveringskostnader om 300 000 kronor. Inget samboavtal och revers (skuldebrev) upprättas. Efter två år tar förhållandet slut och en bodelning mellan Bertil och Sara blir aktuell.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan