På måndag blir det nya parkeringsavgifter på flera ställen i kommunen. Det är gator i Huskvarna och på Liljeholmen som berörs. Anledningen till de nya avgifterna är att kommuninvånarna ska lämna bilen hemma, detta enligt .

– Vi vill peka på alternativa färdsätt och på det sättet minska trafikflödena, säger Jönköpings kommuns parkeringschef, Reimer Selero, till P4 Jönköping.

Det finns arbetsplatsparkeringar i centrala Huskvarna, men också många boendeparkeringar. Detta gör att de som bor i Huskvarna, eller Liljeholmen, nu kommer få betala för att ha bilen hemma. Reimer Selero vill ändå att de personerna ska hitta alternativa färdsätt till sina jobb.

– Man gör ett val någonstans där man låter bilen stå och väljer att ta bussen för att det är ett smidigt sätt eller att man är miljömedveten och vill ta sitt ansvar, säger Selero till P4.

Det är möjligt för de boende i områdena som berörs att ansöka om ett boendekort. Ett sådant kostar 2 000 kronor varje år och då är det tillåtet att parkera inom hela det aktuella området.

– Det är svårt att hitta ett system som någonstans möter alla olika eventualiteter och exempel. Nu har man tagit det här beslutet för att man tror att det här är en bra lösning, menar Reimer Selero.

Liknande parkeringsavgifter införs på Bäckalyckan i juni.