Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får skadestånd efter vapengömman

Artikel 13 av 17
Vapenfynden i Taberg
Visa alla artiklar

En man var misstänkt för inblandning i vapengömman i Taberg men friades från misstankarna. Nu får han skadestånd.

Under tre dagar i början av förra sommaren fanns beväpnade poliser på plats i Taberg söder om Jönköping. Allting uppdagades efter att två inbrottstjuvar hittat automatvapen, polisuniformer och peruker i en container på ett industriområde.

En man i 40-årsåldern, anställd på en skola i Jönköpings kommun, var initialt misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Han satt häktad i över en månads tid. Han åtalades aldrig utan friades senare från alla misstankar.

Hyrde ut containern

För några månader sedan begärde han ersättning av staten för tiden han satt i häktet.

Nu har Justitiekanslern granskat ärendet och beslutat att mannen har rätt till drygt 58 000 kronor i skadestånd. 30 000 kronor är för ersättning för lidande och 28 000 kronor för förlorad arbetsinkomst. Det rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Mannen hyrde den aktuella containern, men han hävdade att han hade hyrt ut den till en annan person och att han inte visste vad som förvarades där. I ett senare skede uppgav han att det var en 32-årig man som hyrde containern av honom.

Överklagat domen

32-åringen dömdes nyligen till fem års fängelse av Jönköpings tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott. Både han själv och åklagaren har överklagat domen till Göta hovrätt.

Så sent som på tisdagen kom beskedet att han riskerar att förlora sitt jobb.

Läs även: