Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flydde polisen – hittades i lekstuga

En man i 40-årsåldern från Mullsjö gjorde sig skyldig till flera brott i samband med en bilfärd i höga farter. Han ska bland annat ha kört bil så fort att polisen tvingades väja för honom. Nu har han fått sin dom av Jönköpings tingsrätt – och samtidigt åtalats för nya brott.

Mannen har stått åtalad för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han gjorde sig skyldig till brotten i samband med en bilfärd som började i Skåne och slutade i Bredaryd i Gislaveds kommun.

Polisen fick upp ögonen för mannen när han färdades i hög hastighet på E4 i höjd med Ljungby. Därför togs kontakt med polisen i Värnamo.

Hittades i lekstuga

När mannen svängde av mot Gislaved på riksväg 27 följde en polis i en civil polisbil efter honom, och inne i Bredaryd anslöt en målad polisbil.

Färden fortsatte på länsväg 152 genom centrala Bredaryd. Därefter valde mannen att vända runt och köra tillbaka samma väg. Färden fortsatte genom ett villaområde innan den tog slut en bit ut i terrängen. Mannen flydde till fots men hittades sittandes i en lekstuga i närheten sedan polisen spårat med hjälp av hund.

I bilen hittades ett basebollträ och fyra knivar. När polisen kontrollerade mannen visade det sig att han hade spår av amfetamin och cannabis i blodet.

”En engångsföreteelse”

Mannen, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i Mullsjö, döms nu på samtliga åtalspunkter. Han har erkänt samtliga brott förutom brott mot knivlagen. Han har även bestridit att han ska ha styrt sitt fordon rakt emot en polisbil, vilket åklagaren har hävdat.

Straffet fastställs till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar. Det motsvarar ett fängelsestraff på två månader.

Tingsrätten har tagit hänsyn till att mannen tidigare är ostraffad.

”Brottet synes av allt att döma vara en engångsföreteelse och det saknas anledning att tro att X kommer att återfalla i brott. Den allmänna förutsättningen för en villkorlig dom är därmed uppfylld”, går det att läsa i domen.

Åtalats på nytt

Nu har mannen emellertid åtalats för nya brott. I en stämningsansökan som har lämnats in till Jönköpings tingsrätt finns det åtalspunkter om ringa narkotikabrott och rattfylleri.

Enligt åtalet har mannen kört bil trots att hans körkort var återkallat och dessutom haft spår av amfetamin och cannabis i blodet. Det skedde när han stoppades på länsväg 195 i Habo kommun i slutet av mars.

Mannen erkänner olovlig körning men förnekar narkotikabrott.