Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdmiss orsakade tumöråterfall

Att riktlinjer kring operation av hudtumörer inte följts, kan ha lett till att en patient drabbades av återfall av en hudtumör. Nu anmäls händelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som sökte vård för en hudförändring på sitt underben, som börjat klia och blöda.

Den läkare som opererade hudförändringen skickade preparatet för mikroskopi. Analysen utvisade att det rörde sig om en hudtumör som inte var helt avlägsnad. Denna information förbisågs dock och patienten fick aldrig ta del av den.

Ny hudförändring

Ett år senare återkom patienten och hade då fått en ny förändring på samma ställe. Den läkare som träffade patienten misstänkte då ett återfall av hudtumören och patienten blev remitterad till kirurgiska kliniken för en utvidgad operation.

Region Jönköpings län uppger att riktlinjerna för handläggning av hudtumörer anger att ”en ny utvidgad operation alltid ska göras när radikal operation med tillräcklig marginal inte gjorts den första gången”. Patienterna ska dessutom följas med återbesök efter sex månader.

Genom att riktlinjen inte har följts vid den första operationen så har den fortsatta handläggningen fördröjts i cirka ett år, vilket i sin tur lett till ett återfall av hudtumören.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.