Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finlandsfärja på grund – resenärer evakuerade

Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. 280 personer fanns totalt ombord på fartyget och samtliga passagerare har nu evakuerats.
Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

Var du, eller någon du känner, någon av dem som evakuerades från färjan? Hör av dig till [email protected]

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen. Omkring 200 resenärer fanns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. En majoritet av passagerarna kommer från Finland och Sverige.

Ingen person har skadats och samtliga passagerare har förts till fast mark på Åland.

– De har samlats i en skola i Mariehamn. Där har vi vår personal på plats och tar hand om dem. Det finns rutiner för sådana här händelser, säger rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till TT.

Enligt henne var det aldrig någon panik ombord. Nu arbetar Viking Line med att få passagerarna till Sverige respektive Finland.

– Vi försöker hitta en lämplig lösning. Det finns lite olika alternativ, men det gås igenom nu. Man kan till exempel ta Viking Grace till Stockholm som går sent i kväll, säger Boijer-Svahnström.

TT: Vet ni vad som orsakade olyckan?

– Nej, det måste vi utreda. Jag vågar inte spekulera i vad det kan vara. Det får vi se, säger Boijer-Svahnström.

Enligt Sjöräddningscentralen i västra Finland fanns ett tiotal enheter på plats för att evakuera passagerarna och delar av besättningen från Amorella. Evakueringen skedde via Amorellas bildäck dit passagerarna gruppvis tog sig för att nå de mindre räddningsbåtarna.

– Skadorna ska utvärderas och undersökas av dykare. Sedan ska fartyget transporteras bort så småningom, men det finns ingen tidtabell för detta. Vi har prioriterat passagerarna först, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Amorella avgår dagligen mellan finländska staden Åbo och Stockholm.