Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Finns en fara att folk kommer må sämre”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Den finns tecken på att den psykiska ohälsan ökar bland invånarna i Jönköpings län, kopplad till oron för coronaviruset. – Vi har konstaterat signaler om detta, säger beredskapsdirektör Fredric Jonsson.

På fredagen förmedlade Fredric Jonsson, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, en samlad lägesbild över situationen i länet.

Där framkom det att det finns beredskap för att hantera de direkta och indirekta konsekvenserna som coronaviruset för med sig. Bedömningen anses vara måttlig påverkan, vilket är en tvåa på en femgradig skala. Det grundas på personalbortfall och begränsad tillgång till skyddsutrustning i kommunal och regional verksamhet. Det spelar även in att antalet smittade med sjukvårdsbehov ökar inom regionen och i den kommunala vården.

– Det ligger kvar på samma skalstock, även om det har rört sig mot ett lite mer ansträngt läge, förklarar Fredric Jonsson.

Vad gäller påverkan i övrigt anses den vara betydande, som är en trea på skalan. Det grundas framför allt på påverkan på näringslivet med företag som dras med stora ekonomiska problem och tvingas varsla eller permittera personal.

”Ser begynnande signaler”

Uppgifter från F-samverkan i Jönköpings län, där representanter från länsstyrelsen, polisen, SOS Alarm, kommunerna och regionen ingår, visar på tecken för en ökad ohälsa bland befolkningen.

– Vi ser begynnande signaler om psykisk ohälsa, vi är i dialog med olika aktörer som börjar se sådana tendenser. Det är olika målgrupper som av olika skäl känner oro för situationen eller hur deras verksamhet påverkas, säger Jonsson.

Hur kommer ni att jobba med detta?

– Vi har kopplat ihop olika företrädare och branschorganisationer med en utbildningsinsats för personer som i vardagen möter individer som av olika skäl mår dåligt. Vi har satt igång det i F-samverkan, men det stora arbetet sker där ute. Vi understryker att vi kan ta oss igenom det här och att det finns något på andra sidan.

Räddningstjänsten erbjuder en form av första hjälpen-utbildning för chefer och arbetsledare där man går igenom hur man möter människor som kan vara på väg att tappa livslusten.

– Framför allt regionen och räddningstjänsten har den typ av kunskap, det gäller att få ut den till andra aktörer också, säger Fredric Jonsson.